Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe kunnen we beter gebruik maken van gegevens uit geothermieputten?

Om injectie en productie van aardwarmteputten te verbeteren en om meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van de geothermische reservoirs, is het van groot belang om zoveel mogelijk informatie te halen uit de gegevens die routinematig worden verzameld bij het boren van geothermische putten.

PanTerra Geoconsultants heeft in het kader van de Kennisagenda Aardwarmte in dit onderzoek geĆÆnventariseerd welke geologische data standaard beschikbaar komt gedurende een boring van een aardwarmteput. Op basis daarvan is onderzocht welke technieken en methodes zijn toe te passen op die beschikbare data om meer informatie te verkrijgen over het reservoir gesteente en de deklagen boven het reservoir.De data die is verkregen tijdens het boren van een put, komt van cuttings (boorgruis; gesteentefragmenten die naar boven komen bij het boren), boorparameters, logs en puttesten. Uit dit onderzoek blijkt dat cuttings de meest veelbelovende bron van data te zijn voor verder onderzoek, mede omdat ze als enige directe informatie over de ondergrond bieden en standaard naar het oppervlak komen.

Een standaard procedure is dat cuttings worden verzameld en geanalyseerd op de boorlocatie om de lithologie te kunnen documenteren. Onderzocht is welke extra analyses het beste op de cuttings kunnen worden uitgevoerd en welke potentiƫle problemen deze analyses op zouden kunnen lossen. De analyses die op cuttings kunnen worden uitgevoerd, focussen op de compositie van het gesteente, de reservoir kwaliteit, ouderdom en stratigrafie (afzettingsmilieu). Ook kan informatie worden verkregen over het effect van de boorspoeling op de productiviteit en injectiviteit van een put. Welke analyse of combinatie van analyses het beste uitgevoerd kan worden is afhankelijk van de probleemstelling en de kwaliteit van de cuttings.

Het rapport is een leidraad voor operators in de geothermie. Het beschrijft de methodes die beschikbaar zijn om cuttings en andere data verder te analyseren en welke problemen of vraagstellingen hiermee kunnen worden opgelost.

Bron: Kas als Energiebron (Resi Veeningen)
Publicatiedatum: