Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rapport uitstralingsmonitor gereed

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben in een gezamenlijke opdracht van Kas als Energiebron en de club van 100 (samenwerkende toeleveranciers in de glastuinbouw) de uitstralingsmonitor gebouwd. Met deze applicatie kunnen gebruikers de effecten van uitstraling en het gebruik van schermen simuleren.De applicatie is al langer beschikbaar op de website van Kas als Energiebron, maar nu is ook het achterliggende rapport beschikbaar.

Dit rapport beschrijft de achtergrond, ontwikkeling, gebruik en validatie van de applicatie die het effect van uitstraling op de gewastemperatuur en het energieverlies van de kas op een aansprekende wijze in beeld brengt. Het rekenprogramma gebruikt hiervoor allerlei inputgegevens die door de gebruiker zelf kunnen worden ingevuld of kunnen worden geselecteerd uit voor-gedefinieerde lijstjes met opties. Het model berekent dan de temperaturen op verschillende gewashoogtes en daar waar van toepassing van de uitstekende plantonderdelen (de bloemen bij Gerbera bijvoorbeeld).

Bij vergelijking van de model-output met metingen blijken de resultaten een realistisch beeld te geven van het effect van kasdekken, schermen, belichting en andere gebruikersinstellingen op de temperatuurverdeling in het gewas en de lichtintensiteit op gewaskop-hoogte. Ook worden realistische temperaturen voor schermoppervlakken en de kasdektemperatuur getoond. Berekende gewastemperaturen wijken niet meer dan een paar tienden van graden af van gemeten waarden en berekende scherm- en kasdektemperaturen wijken niet meer dan 1.5°C af van gemeten waarden.

Het hoofd-effect van het gebruik van schermen in een kas, namelijk het verlagen van het energieverbruik, het verhogen van de temperatuur van de bovenste gewaslagen en het verkleinen van het verticale temperatuurverschil in het gewas wordt hierdoor goed in beeld gebracht, waarmee het belangrijkste doel van het simulatiemodel is gerealiseerd. De Uitstralingsmonitor wordt daarom al veel gebruikt in de cursussen over Het Nieuwe Telen en door telers en teeltadviseurs in de praktijk.

Bron: Kas als Energiebron (Aat Dijkshoorn)
Publicatiedatum: