Japan importeert op jaarbasis ongeveer 100 miljoen leliebollen uit Nederland. Het land is voor Nederland daarmee een van de belangrijkste afzetmarkten. Andersom is Nederland voor Japan verreweg de belangrijkste aanvoerder: zo'n 80 procent komt hier vandaan.In Japan heeft Lily Promotion Japan (LPJ) de afgelopen vijf jaar een campagne gedraaid om de verkoop van Nederlandse bollen en snijbloemen een boost te geven. Eind dit jaar loopt deze af, maar een nieuwe zit alweer in de pijplijn. Er zullen 50 lelie-ambassadeurs worden benoemd, die de bol in Japan verder op de kaart moeten gaan zetten.

Aan het "Lily Ambassadors Project" zullen alle partijen uit de keten van de Nederlandse exporteur tot de Japanse kwekers, veilingmedewerkers, groot handelscentra, distributiecentra en retailers hun steentje bijdragen.

De Lily Ambassadors zullen worden benoemd op aangeven van LPJ en zullen worden be√ędigd in aanwezigheid van H.E. Mr. Aart Jacobi, de Nederlandse ambassadeur in Japan. Tijdens een ceremonie op de ambassade zal dr. Evert Jan Krajenbrink de ambassadeurs certificaten overhandigen, waarna een buffet zal plaatsvinden.

bron: Agroberichten Buitenland