Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: FlowersExpo Moscow

Tholen - Het is tijd voor een uurtje foto's kijken! Afgelopen week bezochten we - net als verschillende Nederlandse bedrijven - de Flowers Expo Moscow. Hoewel de beurs en de Nederlandse aanwezigheid kleiner is dan afgelopen jaren, is het vertrouwen in de Russische markt alleen maar gestegen. De bedrijven aanwezig op de beurs zien de markt aantrekken en verwachten hier alleen nog maar meer van.


Natalia Armasu en Jaco Lenten van Greneth Plants. Ze verbreden hun aanbod voor de Russische markt.


Cor van Staalduinen en Katarina van der Meijden, Hamifleurs


Stabiliteit
Oorzaak van het vertrouwen in de markt ligt met name in de koers van de roebel. De munt is een stuk kalmer dan de afgelopen jaren en deze stabiliteit is goed voor de bloemenafzet in Rusland en goed voor de handel met Rusland. Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse bedrijven. De meeste bloemen die in Rusland verkocht worden, zijn afkomstig van Zuid-Amerikaanse kwekers. Ondanks dat ze hard geraakt zijn door de crisis en andere afzetmarkten zijn gaan zoeken, blijven ze qua volume de grootste.

Markt in kinderschoenen
Over een ding zijn kwekers en handelaren het eens: de Russische markt staat nog in de kinderschoenen. De vraag naar producten beperkt zich veelal tot grote bloemen, rozen of chrysanten. Toch zien ze daar langzaamaan verandering in komen. In plaats van een paar grote bloemen omvormen tot een groot boeket ontstaat er langzaamaan ook vraag naar een groot boeket van heel veel kleine bloemen. Dit gaat echter nog heel langzaam en bij een marktbezoek later in de week bleek inderdaad dat formaat nog een gigantische rol speelt op de Russische markt.


Laurens van der Lans, André van Ruyven en Peter Zwinkels van VannoVa. De grote bloemen blijven populair in Rusland, maar langzaamaan komt er ook ruimte voor kleiner product.


Henni Brockhoff en Julia Pogor van Schreurs met de Red en White Naomi

Flowers Expo Moscow
De gratis toegang en de combinatie met de bloemistenwedstrijden leverde gemengde gevoelens op ("lekker gezellig en onze eindklant" tot "publiek waar wij niets aan hebben"). Ondanks dat waren standhouders ook tevreden over de kwaliteit van de bezoekers: importeurs, groothandelaren en zelfs een paar retail-vertegenwoordigers, een afzetkanaal dat in Rusland nog nauwelijks bloemen verhandelt. Dat de bezoekers letterlijk uit alle hoeken van Rusland en diverse omliggende staten kwamen, droeg hier natuurlijk ook aan bij.

Het maakt de Flowers Expo Moscow een belangrijke voor de Russische markt en gezien het optimisme in de markt en de tevredenheid van de standhouders is te verwachten dat de beurs volgend jaar groeit.

Bekijk de (Engelstalige) fotoreportage hier.