Tholen - Wie dacht na de herfststorm van woensdag opgelucht adem te kunnen halen omdat de kassen nog heel zijn, heeft te vroeg gejuicht. Een windhoos in 's-Gravenzande heeft bijna twintig bedrijven getroffen. Bij een aantal kan de kas gerepareerd worden, maar voor andere bedrijven betekent de schade einde seizoen.


Onder andere aan de Aaksterlaan, Marsmanstraat en de Naaldwijkseweg zijn kassen gisteren rond 14:00 uur hard getroffen. De brandweer schakelde op naar Grip 1 en vroeg hulp aan omliggende gemeentes. Op de foto's die Fred van der Ende maakte in een getroffen auberginekwekerij is de aangerichte schade pijnlijk duidelijk. In slechts enkele minuten veranderde een heel gebied in een puinhoop.


foto: Fred v/d Ende / regio15


foto: Fred v/d Ende / regio15


foto: Fred v/d Ende / regio15

Twaalf à dertien bedrijven
En hij is niet de enige. Een stuk of twaalf à dertien getroffen bedrijven, schat Arjan van Staalduinen van AVS loonbedrijf Westland, die in de loop van de ochtend steeds vaker gebeld wordt om bij kwekerijen het glas uit te komen halen en glas uit de kasgoten te halen. Bij een van de getroffen bedrijven maakte hij onderstaande video.


Leliekwekerij
Ook een Westlandse leliekwekerij is hard geraakt, is te zien in een video die het bedrijf op Facebook plaatste. De planten zijn bedolven onder het glas en de regen stroomt treurig naar binnen. Op social media verschijnen meer van dit soort video's: daken aan puin en glas tussen de gewassen.Gebruikt glas en nieuw bestellen
Bij Stolze Transport betekent de schade ook alle hens aan dek. Binnen een uur nadat de windhoos - in slechts een paar minuten tijd - duizenden ruiten verwoestte, was Michel al onderweg met het eerste glas. "Gebruikt glas kunnen we inzetten voor de kleinere schades, maar voor de grote jongens die helemaal plat liggen, moet het opnieuw besteld worden en moet de teelt eruit. Dat gaat weken duren." Tot ca 200 ruiten is er met gebruikt glas nog wat te regelen. "Dat is snel te repareren. Bij sommige bedrijven gaat het om tien ruiten, bij andere meer. Maar als het hele dek eraf is, krijgt de teelt een te harde klap." Opvallend is de route die de windhoos heeft afgelegd. "In een soort boog is het gegaan, van Het Louwtje naar de Noordlandseweg en Zanddijk richting de Naaldwijkseweg en daarna met een draai. Een halve U als het ware. De ene heeft niets, de buurman ligt in puin. Dat zoiets in 25 seconden kan gebeuren..."


Divine Flowers (bron: Facebook @DivineFlowers)

Schade
Een van de bedrijven waar dit het geval is, is Divine Flowers. Of nou ja: de ene kas is aan gort, de naastgelegen weer helemaal niet. "Veel schade, tegen de 2000 ramen", laat het bedrijf op Facebook weten. "En dan nog de dakconstructie. Het gewas buiten de beschadigde kas is gelukkig nog goed."Plantenkweker
Nog een van de pechvogels is plantenkweker Aris de Koning. Omroep West sprak met de man, die op het moment dat de windhoos langskwam in de kas aan het werk was. Wat de schade is, kon hij niet direct zeggen, maar 'hier zijn we wel even zoet mee' lijkt geen overdrijving. Hij kan van geluk spreken dat niemand lichamelijke schade heeft opgelopen: "Dat glas wordt wel weer gemaakt'.

Inventarisatie
Verzekeraar Interpolis is druk bezig met de inventarisatie van de schade. Peter Post vloog vanochtend met een helikopter over het gebied. Schade inventariseren met een drone is geen optie in verband met de aanvliegroute van Rotterdam Airport.


Decorum stelt Collectieve Glasbank beschikbaar voor getroffen Westlandse kwekers na windhoos
"Helaas zijn er ook twee Decorum kwekers getroffen door de windhoos", laat Decorumw eten. "Voor onze leden en de andere getroffen kwekers stellen we de Collectieve Glasbank beschikbaar."

Decorumleden hebben met elkaar de Collectieve Decorum Glasbank opgericht om elkaar binnen de coörporatie zo goed mogelijk te kunnen helpen in dit soort noodsituaties. In samenwerking met de LTO Rampendienst stelt Decorum deze collectieve glasbank nu ook open voor de kwekers die getroffen zijn door de windhoos en geen lid zijn van Decorum.

Door de glasbank open te stellen hoopt Decorum alle getroffen kwekers een hart onder de riem te steken en bij te dragen aan een snelle heropstart van de productie. Decorum wenst alle getroffen kwekers veel sterkte toe en hoopt dat zij hun productie op korte termijn kunnen hervatten.