Vandaag (7 september) vindt voor de zesde keer de internationale Dag van de Orchidee plaats. Op deze dag staat de orchidee – met een omzet van ruim een half miljard euro de meest belangrijke bloeiende kamerplant – in de schijnwerpers. De koningin onder de planten is dit jaar letterlijk ‘in the picture’ gezet door de internationaal bekende fashion illustrator Meagan Morisson. Zij maakte fashion illustraties van 12 bijzondere ‘social events’ met bijpassende orchideeën, van geboorte tot huwelijk. Vanaf donderdag kunnen liefhebbers deze kleine kunstwerkjes bewonderen en als jaarkalender downloaden via www.orchitypes.eu. Ook kun je direct testen welke van de meer dan 25.000 orchideeën het best past bij welke sociale gebeurtenis.


 
De Internationale dag van de Orchidee
De orchidee is een van de meest geëxporteerde producten in Nederland. Jaarlijks worden 120 miljoen orchideeën geëxporteerd naar het buitenland, waarbij vooral achtereenvolgend Duitsland, Engeland en Frankrijk de grootste afnemers zijn. Orchideeën zijn ongekend populair. Van alle plantensoorten wordt de orchidee het meest verkocht. Vooral rond speciale gebeurtenissen als Moederdag en Valentijnsdag is deze koningin van de planten het meest populair. De internationale Dag van de Orchidee is onderdeel van een meerjarige campagne die als doel heeft om de orchidee te promoten in binnen- en buitenland, een gezamenlijk initiatief van Stichting Bloemenbureau Holland en de Europese Unie. Het campagnethema is dit keer ‘Show who you are’. De gedachte hierachter is dat van de meer dan 25.000 soorten orchideeën die er zijn, in vele kleuren en vormen, er altijd wel een exemplaar is waarmee je jezelf kunt uitdrukken en die laat zien dat je geeft om een ander.
 
Illustraties
De internationaal bekende illustrator Meagan Morrison illustreerde exclusief 12 bijzondere gelegenheden met bijpassende orchideeën: van vriendschap tot afscheid, van afstuderen tot liefde. De illustraties zijn te bekijken op www.orchidsinfo.eu. Bezoekers kunnen ze alle twaalf kosteloos downloaden als jaarkalender. Bij iedere maand hoort een illustratie. Bovendien kun je zelf verjaardagen, bijzondere dagen en andere speciale gelegenheden noteren, van je trouwdag tot de verjaardag van je moeder, met de bijpassende orchidee.