Tholen - Vanaf Businesspark Honderdland in Maasdijk belevert Alumat Zeeman de wereldwijde (glas-) tuinbouw. Senior sales manager Robert Vink laat zien wat er gebeurt achter de poort van het bedrijf.


Robert Vink

Veiligheid
Het is een lawaai van jewelste in de grote productiehal van Alumat Zeeman. Talloze machines staan te stampen, snijden, knippen en laseren. Staal wordt verjongd, afgerond en omgezet naar onderdelen van een hijsverwarming. Een aluminium buis verandert in een beluchtingssysteem. Ondanks de drukte heerst er een rustige sfeer. "We zetten enorm in op veiligheid. Iedereen weet wat-ie aan het doen is", vertelt Robert. "Laatst heeft bijvoorbeeld een coach van bedrijf '5x beter' over veilig werken in de metaalindustrie met een drone gefilmd in onze productiehal. Het personeel kon vervolgens zien waar nog verbeterpunten lagen om alles veilig en gestroomlijnd te laten verlopen. Dat vinden we belangrijk, maar dat moet ook wel. We draaien de achterliggende maanden twee shifts van 16 uur per dag, maar kunnen als het nodig is nog verder opschakelen. Dan is het belangrijk dat iedereen weet wat-ie aan het doen is. Bovendien worden deze filmbeelden ook gebruikt voor andere bedrijven in de metaalsector."Onderdelen, systemen en verwerking
Alumat Zeeman komt oorspronkelijk uit de renovatieprojecten, maar is in de bijna 90 jaar dat het bestaat flink doorontwikkeld. Nu staat de belevering van met name de wereldwijde glastuinbouw centraal. De meeste klanten van het bedrijf komen uit Europa, maar bij Alumat Zeeman zien ze dat ze ook steeds meer en grotere projecten buiten de EU realiseren. In de VS, Rusland en Azië bijvoorbeeld. "En ook het oosten van Europa rukt steeds meer op."

Focussen
Het bedrijf is georganiseerd langs 3 lijnen: greenhouse parts, greenhouse systems en industrial processing. Binnen de systems-tak worden schermings- en beluchtingsinstallaties ontworpen en gebouwd. "We installeren zelf niet. Daar zijn andere bedrijven voor. We focussen op waar we goed in zijn", vindt Robert. "Onze afnemers zijn bijvoorbeeld kassenbouwers, maar het komt ook voor dat (voor grote) telers door de teler zelf gedaan wordt. We proberen het installatieproces te vergemakkelijken door het systeem optimaal te ontwerpen voor snelle en gemakkelijke installatie en een goede werking. Samen met een uitgebreide installatiehandleiding moet de installatie dan soepel kunnen verlopen, net als bij een Ikea-kast." Robert merkt dat deze werkwijze de laatste jaren aan populariteit wint. "Internationale projecten worden dan onder toezicht van een supervisor gerealiseerd."Onderdelen
Veel van de onderdelen (parts) voor de systemen komen uit eigen productie. "Zonder parts geen systemen", verduidelijkt Robert. We hebben het dan over onze greenhouse parts. Ook deze worden deels gebruikt voor onze systemen, maar ook als onderdelen geleverd voor onderhoud, renovatie, reparatie of installatie bij de teler.

Om deze markt voor greenhouse parts internationaal goed te kunnen beleveren werkt Alumat Zeeman al jaren met een online platform. Dit platform zijn we op dit moment aan het upgraden. "Het is vooral gemak voor de gebruiker. Zeker met de internationale projecten en het tijdsverschil, is dit een voordeel – maar ook omdat een klant niet meer hoeft te bellen of te mailen, maar direct kan zien en uitzoeken wat-ie nodig heeft. Dat loopt namelijk nogal uiteen." Als er nog vragen over zijn, kan de klant altijd bellen voor advies.


Bestaande klanten
Ook al focust het bedrijf op R&D en ontwikkeling, toch houden ze het bestaande productenprogramma collectie in ere. "We leveren ook nog steeds de materialen voor bestaande kassen, en hebben de matrijzen voor die onderdelen nog steeds beschikbaar. Zeker met de sloop-, verplaatsing en renovatie van bestaande kassen weten we hoe belangrijk het is om over de juiste onderdelen te beschikken – en daar komen we als bedrijf ten slotte toch vandaan." Het zijn regelmatig kleinere projecten, bevestigt Robert. "Maar wel projecten waar een klant nergens anders mee naartoe kan. Die willen we niet vergeten."

De derde tak is de industrial processing. Het gaat hierbij ook om het beleveren van andere markten, zo als bijvoorbeeld de veehouderij of de installatie-branche.Anti-hagelnet
Bij de ontwikkeling van systemen heeft Alumat Zeeman in de afgelopen jaren een beweegbaar anti-hagelnet voor de fruitteelt ontwikkeld. Hieruit is een hele nieuwe activiteit ontstaan onder de naam APS Holland (Automatic Protection Systems Holland). "Met APS Holland ontwerpen, produceren en installeren we het hele systeem in nauwe samenwerking met de teler zodat hij een gegarandeerd passende en werkende bescherming tegen hagel krijgt en zijn teelt optimaal kan laten groeien.Investeren
In de hal gaat het werk gedurende Roberts uitleg gewoon door. Er staan wat oudere machines, maar ook flink wat nieuwe varianten. Laatste toevoeging aan het machinepark is onder andere Fiberlaser die allerlei onderdelen uit platen van 6 bij 2 meter kan snijden in elke vorm.


De Fiberlaser

"Stilstand is achteruitgang voor ons. Van het kantoorpersoneel werkt niet voor niets een flink deel voor R&D. Als de kassenbouwers continu doorontwikkelen, moeten wij daarop voorbereid zijn. We werken in met de laatste ontwerp software en printen specifieke parts met onze 3D printer, zodat we samen met de klant kunnen zien of een part goed is of niet voordat we het in productie nemen. Zo gaan we mee in de ontwikkeling van onze klanten en proberen we overal op voorbereid te zijn."

Voor meer informatie:
Alumat Zeeman B.V. (e-mail)
Honderdland 32, Maasdijk (Holland)
Postbus 39, 2680 AA, Monster (Holland)
T: +31 (0)174518155
M:+31 (0)651291956
www.alumatzeeman.com
www.apsholland.com
https://www.facebook.com/alumatzeeman