Op donderdag 17 augustus heeft Joop Zoetemelk zijn tuin, die voor Plantarium 2017 is ontworpen en gerealiseerd, geopend. De Joop Zoetemelk tuin is één van de acht inspiratietuinen die laten zien dat de beplanting een verhaal kan vertellen. Elke tuin is gekoppeld aan of gemaakt over een bekend en inspirerend persoon en vertelt het verhaal van deze persoon.Onder toeziend oog van de ontwerpers van Het Ontwerpinstituut, wethouder van Velzen, betrokken hoveniers en kwekers maakte Joop de toegang tot zijn tuin vrij. Joop liet zich vervolgens door ontwerper Peter Zaal rondleiden. Zoetemelk was aangenaam verrast en herkende zichzelf goed in het ontwerp. “Mijn hele leven is zicht baar in deze tuin”, aldus Joop Zoetemelk.

Ontwerper Peter Zaal is al jaren wielerliefhebber en kwam al snel uit bij Joop Zoetemelk als één van de personen waarvoor hij een tuin wilde ontwerpen. “Ondanks het feit dat Joop Zoetemelk al het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woont, hebben veel Nederlanders hem in het hart gesloten”, aldus Peter Zaal. “Iedereen weet dat hij in 1980 de Tour de France won. Maar hij was ook zesmaal tweede en heeft daarnaast vele andere grote wedstrijden op zijn naam geschreven. De “Franse Nederlander “ die Joop is, heeft eenvoudige maar waardevolle eigenschappen: hij is nuchter, spreekt klare taal, is een harde werker, een natuurmens en een ongelooflijk sportman. In de tuin van Joop zien we zijn eenvoud terug. De eenvoudige polderjongen die wereldberoemd is geworden in de Franse bergen. Met het geel van zijn trui als bekroning.”

Als dank voor zijn komst ontving Joop Zoetemelk een prachtig pakket met boomkwekerijproducten met daarin de gele Rudbeckia, die voor deze gelegenheid Rudbeckia Zoetemelk werd gedoopt. Op zaterdag aan het eind van de beurs is deze Rudbeckia Zoetemelk ook voor de consument verkrijgbaar.

Acht inspiratietuinen
Naast de Joop Zoetemelk tuin zijn nog zeven inspiratietuinen aangelegd. De personen die zijn gekoppeld aan de tuinen zijn: Walt Disney (Fantasie), Mozart (Geniaal), Salvador Dali (Ongewoon), Don Quichot (Strijd), Nelson Mandela (Samenbrengen), Anne Frank (Verlangen) en Annie M.G. Schmidt (speels). Elke tuin staat op zichzelf en vertelt het verhaal van de betreffende persoon. Tijdens Plantarium zijn de tuinen te bezoeken en zijn de ontwerpers aanwezig om een toelichting te geven bij de ontwerpen.

Plantarium wordt gehouden van 23 t/m 26 augustus 2017 in het Plantariumgebouw op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude. Meer informatie over de beurs of over deelname is te vinden op www.plantarium.nl.