"Van de Vierdaagse profiteren we allemaal"
Links, de eerste bloemen gaan naar de veiling (in juni al, foto genomen van de FB pagina van Denissen)
Daarmee kunnen hij en concullega's zich in de handjes knijpen, want normaal is dat een heel stuk minder. En zeker wanneer het op contract basis gaat, weet Johan. "Tel daarbij op dat het aanbod momenteel beperkt is. Net de laatste paar dagen en het afgelopen weekend is er flink regen gevallen, waardoor de bloei er maar langzaam in komt. Ook dat drijft de prijs op."
Aparte dynamiek
De combinatie van de Vierdaagse en de eigen, wat onvoorspelbare teelt zorgt voor een aparte dynamiek in de markt. Enerzijds proberen kwekers de piek mee te pakken, anderzijds moet ook niet alle product tegelijk loskomen. Dat laatste gebeurt eigenlijk nooit, natuurlijk omdat de kweker zelf het moment van planten kiest, en ten tweede omdat het weer - temperatuur, zon, neerslag - altijd een belangrijke factor is. In het geval van Denissen: hij heeft de eerste bollen in maart gepoot en de tweede pas in juni. Daarmee kunnen de eerste stelen nu net op tijd geoogst worden, maar op die tweede zit nog helemaal geen kleur. Wat dat betreft mist hij de boot, want hoewel later de verkoop via tuincentra en supermarkten ook nog gewoon doorgaat, gaat dat toch tegen andere, lees: mindere, prijzen.
Rouleren
Het areaal is de afgelopen jaren licht gekrompen, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het BKD - hoewel het dit jaar weer wat gegroeid lijkt te zijn. De teelt wordt traditioneel bemoeilijkt doordat een kavel nooit twee keer achter elkaar gladiolen op zich duldt. Volgens Johan is de sector wel op zoek dit mogelijk te maken (zo zou er inmiddels een middel op de markt zijn waarmee in elk geval een bepaalde frequentie te halen is), maar vooralsnog moeten de kwekers elk jaar weer op zoek naar een ander veld.
Voor meer informatie:
Denissen Gladiolen Odiliapeel
Vogelstraat 3a
5409 SH Odiliapeel
M: +31 (0)6-42252622
E: [email protected]
www.denissengladiolen.nl