Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vietnam is een land om de komende decennia in de gaten te houden"

Op de Hortex beurs in Vietnam was de stand van Rosen Tantau goed bezocht. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit niet alleen komt om de populariteit van hun rassen, maar ook omdat bezoekers de prachtige rozen bewonderden en er graag mee op de foto gingen. Het team van Rosen Tantau is hieraan gewend, ze zijn al enkele jaren pioniers in de Vietnamese sierteelt en beginnen nu eindelijk commerciële kansen te zien op deze markt. "Het is een heel nieuwe markt voor onze rozenvariëteiten, maar we geloven erin en we denken dat telers de voordelen van samenwerking met ons als veredelaar zullen inzien."


Alexander Letkow, Lea Pham en Alexander Brjuhins van Rosen Tantau op de Hortex 2024 in Vietnam

"De vraag naar bloemen, meer bepaald naar bloemen van hoge kwaliteit, neemt toe. In Vietnam worden bloemen en planten gewoonlijk als geschenk gegeven op verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden. Maar tegenwoordig beginnen mensen steeds vaker bloemen te kopen voor decoratieve doeleinden." Als voorbeeld verwijst Alexander Brjuhins naar de nieuwe appartementencomplexen die gebouwd worden in Ho Chi Minhstad, voor de groeiende middenklasse. "Bloemen en planten zijn een belangrijk element, zoals je kunt zien aan alle balkons, maar ze willen ook het interieur van deze appartementen met bloemen decoreren", zegt hij.

Hoewel de chrysant, de populairste bloem van Vietnam, lokaal wordt geteeld, blijven veel bloemen van hoge kwaliteit afhankelijk van import. "Slechts enkele lokale kwekers kunnen aan die vraag voldoen. Vandaar dat veel bloemen van hoge kwaliteit worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika of Nederland."

Alexander Letkow legt uit dat het klimaat de grootste uitdaging is voor Vietnamese telers. "Het belangrijkste teeltgebied van het land, Dalat, ligt op hogere hoogte, wat een groot voordeel is. Desondanks is vochtigheid tijdens de zomer een cruciale factor." Er is ook geen centrale bloemenveiling. "Grote groothandelaren kopen direct van grootschalige kwekers en telersorganisaties, kleine groothandelaren kopen van kleinschalige telers of de grote groothandelaren. Kleine winkels gaan naar de lokale markten voor product."

Letkow en Brjuhins verwachten dat deze groeiende vraag naar bloemen van hoge kwaliteit Vietnamese telers zal stimuleren om hun huidige uitdagingen aan te pakken met investeringen in technologische apparatuur en betere rassen.

Ze zien een grote kloof tussen traditionele en geavanceerde telers. "Telers moeten kiezen tussen traditionele teelt en hun product vrij goedkoop verkopen of investeren in technologie om aan de vraag te voldoen, om hogere prijzen te kunnen vragen en om hun producten te exporteren. Traditionele telers snijden slechts enkele bloemen per vierkante meter, geavanceerde telers 150 of meer, en van veel betere kwaliteit."

Het is al lang het beleid van de overheid om zoveel mogelijk in het land te telen en de kwaliteit gestaag te verhogen. "Om deze reden zullen telers gedwongen worden om het technologieniveau binnen de kas te verhogen. Onze zeer productieve rassen zullen dan in trek komen. Telers beginnen met het verbeteren van de technologie en daarna volgt doorgaans het plantmateriaal."

Omdat er geen lokale bloemenveredelaars zijn en de variëteiten voornamelijk uit Europese landen komen – Nederland, Duitsland of Frankrijk – hebben Letkow en Brjuhins besloten een paar jaar geleden in deze markt te investeren.

Met hun ervaring in teeltactiviteiten over de hele wereld, hebben de mannen al een idee welke rassen van Rosen Tantau potentiële bestsellers zullen worden op de Vietnamese markt. "De True Love of een variëteit van de Paloma-familie zal hier goed passen. Rood blijft de belangrijkste kleur." Ze leggen uit dat het bedrijf nu werkt aan een Euraziatische selectie, die zowel de afnemende markt van West-Europa als de groeiende Aziatische en Oost-Europese markten omvat. "Deze variëteiten zijn ook geschikt voor het Vietnamese klimaat en teeltscenario. Een van onze lokale partners heeft enkele commerciële proeven, bijvoorbeeld met de True Love uit de Euraziatische selectie, en het blijkt ook hier een veelbelovende rode variëteit te zijn", zeggen ze.

In deze opkomende sector is rassenbescherming een uitdaging. Toch staat dit volgens Letkow en Brjuhins op het punt te veranderen. "We begrijpen dat de markt nog maar in de startblokken staat. Momenteel zijn mensen aan het pionieren. We geloven dat nogal wat telers, met name de op kwaliteit en export gerichte telers, beginnen te erkennen dat het belangrijk is om royalty's te betalen om toegang te krijgen tot nieuwe rassen, technologie en onze ervaring. Meer telers zullen dat pad volgen. Het is een win-winsituatie."

Rosen Tantau is ervan overtuigd dat de toenemende vraag naar bloemen van hoge kwaliteit in Vietnam zal aanhouden. "Aangezien Vietnam nog steeds een groeiende economie is, denken we niet dat Covid-19 en de huidige ontwikkelingen op de Vietnamese woningmarkt een langetermijneffect zullen hebben op deze algemene tendens. Vietnam is een land om de komende decennia in de gaten te houden", besluiten ze.

Voor meer informatie:
Rosen Tantau
Alexander Letkow
[email protected]
www.rosen-tantau.com
www.cutroses.rosen-tantau.com

Bilat Handel GmbH
Alexander Brjuhins
[email protected]
www.bilat.de

Publicatiedatum: