“Onze veredelingsduur van een nieuw ras is bovengemiddeld lang, veelal acht tot negen jaar, maar met de toepassing van moderne onderzoeksmethodes zijn we in staat steeds sneller en slimmer te veredelen. We leggen dan ook bewust contacten met externe onderzoekspartijen en ondersteunen onze veredelaars met nieuwe technieken.”Aan het woord is Heleen Bastiaanssen, Manager Veredeling bij Anthura. Het grensvlak tussen de praktische veredeling en onderzoek intrigeert haar in het bijzonder, en in onderstaande vertelt ze meer over haar werk en de uitdagingen in het vak.

Complexe materie
Één kleur paars kan door verschillende combinaties van pigmenten ontstaan. Het uiterlijke kenmerk, de paarse kleur, is één fenotype dat veroorzaakt kan worden door verschillende genotypen (verschillende genen).

De complexiteit van het ontwikkelen van de ideale anthurium of orchidee is groot. Anthura wil de variatie inzichtelijker maken en maakt hiervoor DNA-kaarten aan. Heleen is zeer enthousiast over de stappen die men in de veredeling van bloemen en planten nog kan zetten.

“We kijken verder dan de uiterlijke eigenschappen van planten/bloemen en kijken meer naar de interne (DNA) eigenschappen en inhoudsstoffen, zoals de kleurpigmenten. De grootste veredelingsuitdaging is om de relatie tussen genotype en fenotype te ontdekken. Om op die manier een product te veredelen dat voldoet aan de wensen en behoeften van telers, handel en consument.”“Onze gewassen zijn vele malen complexer”
Door het lagere aantal chromosomen van een tomaat is deze genetische puzzel eenvoudiger dan die van orchideeën of anthurium. Bovendien is het in het tomatengewas eenvoudiger om bepaalde eigenschappen op te sporen omdat er al veel onderzoek is gedaan in dit gewas.

De veredeling van orchideeën of anthurium waar Heleen met haar team iedere dag mee bezig is, is veeleisend door onbekendheid van deze genetische complexiteit. Voortdurend wordt er gezocht naar superieure zaailingen om daar vervolgens klonen van te maken.

Het oplossen van de genetische puzzel in orchideeën of anthurium zal ons helpen de ontwikkeling van nieuwe rassen meer doelgericht en sneller te maken.

Veredelingsfocus
“De balans vinden tussen genetische markers en de eigenschappen waarop we willen selecteren is van belang. Waar leggen we de focus en welke inspanningen gaan we verrichten om te fenotyperen? De focus ligt nu op het vastleggen van zinvolle kenmerken. Deze nieuwe insteek van veredelen past binnen de strategische samenwerking met het Biotech bedrijf Keygene. Wij verrijken hiermee ook onze expertise in veredelen genetica en kunnen innovatieve technieken toepassen.”

Door specifiek te kijken naar één bepaalde interne eigenschap van een plant, kunnen we ook een eigenschap zoals de koudetolerantie verbeteren. Anthura test al geruime tijd alle anthurium- en orchideeën rassen op verschillende manieren op houdbaarheid. Zo wordt ook de tolerantie voor kou tijdens bewaring en transport getest en worden er nieuwe methodes voor het verbeteren van de robuustheid van planten ontwikkeld.

Samenwerken
"Maatwerk leveren voor alle klanten wereldwijd vereist een zeer uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig assortiment. Als veredelingsafdeling doen we dat niet alleen, wij werken samen met allerlei disciplines en creëren samen orchideeën en anthuriums die de wereld kleur geven.”


Bovenstaand artikel is afkomstig uit Anthura Unlimited, #1, een uitgave van Anthura. Heleen Bastiaanssen (51 jaar) is sinds 2015 werkzaam als Manager Veredeling bij Anthura.