Toen Mustafa Kader bijna twee jaar geleden met zijn gezin vanuit Syrië aankwam in Nederland, kreeg hij een warme ontvangst in het Westland, waar hij sinds kort stage loopt als ontwerper van kassen voor de tuinbouw. Inmiddels is hij aan het gebied verknocht geraakt - de rust, de hartelijke mensen. “Toen wij uitlegden dat wij hier zijn gekomen om vreedzaam te kunnen leven, hebben de buren ons allemaal gefeliciteerd.”

“Anderhalf jaar geleden zijn wij naar Wateringen gekomen met onze kinderen van 2,5 en 1,5 jaar. Ik heb goede contacten met de Westlanders. Vanaf de eerste dag waren er mensen die mij hielpen, ook al kenden ze me niet - dat vind ik nobel. Ze vertelden hoe alles werkt, zoals de huur, de verzekering en de belasting.”

Anderen helpen
“Als nieuweling is het belangrijk om contact te maken met mensen. Ik vond het mooi om ook andere vluchtelingen op deze manier te kunnen helpen. Na zeven maanden begon ik daarom te werken als maatschappelijk begeleider voor een kantoor van VluchtelingenWerk in Naaldwijk. Ik spreek vloeiend Koerdisch, Arabisch en Engels en een beetje Nederlands. Ik hielp vreemdelingen die in het Westland een huis hadden gekregen om contact te maken met hun buurt. We belden bijvoorbeeld aan bij de buren om uit te leggen wie hun nieuwe buurman is en waar hij vandaan komt. En daarna legde ik zo goed mogelijk aan de vreemdeling uit hoe alles werkt. Ik heb dit een halfjaar gedaan. Nu ik een stageplek heb gevonden, heb ik er helaas geen tijd meer voor.”Via een vriend vond Mustafa zijn huidige werk bij KUBO Producties, een fabriek die kassen produceert voor de tuinbouw: “Ik heb twaalf jaar ervaring als architect. Ik ben bouwkundige en heb in Syrië gebouwen en twee grote kruispunten ontworpen. Sinds drie maanden loop ik hier stage, waarbij ik tweeënhalve dag per week werk: de andere dagen pas ik op de kinderen, zodat mijn vrouw naar school kan om Nederlands te leren. Het werk is net wat anders, maar ik vind dit ook prachtig om te doen. In het begin ben ik alle afdelingen van de fabriek langsgegaan om ze te leren kennen. Sinds twee weken werk ik op het hoofdkantoor als ontwerper. Over drie maanden is mijn stage afgerond, dan hoop ik een baan te krijgen bij KUBO.”

Contact maken
“De Nederlandse taal leer je niet alleen door lessen te volgen, maar ook door mensen te spreken en veel te lezen”, vertelt Mustafa. “In het begin sprak ik vooral Engels. Maar een half jaar geleden besloot ik alleen nog maar Nederlands te praten. Als iemand in het Engels ging praten, legde ik uit dat ik liever Nederlands spreek, zodat ik er beter in kan worden. Soms krijg je dan moeilijke situaties, maar ik probeer het altijd. Als ik bijvoorbeeld naar de huisarts ga voor mijn dochter, onderzoek ik eerst waarover ik met de dokter wil praten. Ik schrijf op wat ik zal zeggen. Daarna gaat het gesprek gewoon goed.”Rust
Mustafa is enthousiast over het Nederlandse systeem: “Neem bijvoorbeeld de sociale zekerheid: als je werkloos bent, kun je een uitkering aanvragen, maar als je werk hebt, moet je WW-premie betalen. Toen ik hier kwam, moest ik ergens van leven, dus dat geld is belangrijk. Maar ik vind het ook belangrijk iets terug te kunnen geven. Als werknemer ontvang ik een eigen salaris en kan ik belasting betalen. Daardoor kunnen andere mensen in Nederland dezelfde kans krijgen als die wij hebben gekregen.”

Bron: VreemdelingenVisie