Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
waterzuiveringsplicht niet 123 gerealiseerd, actie is geboden

"Eerst alle waterstromen boven water"

De boodschap van José van Egmond van Van Egmond Lisianthus is helder. Het voldoen aan de wetgeving rondom de waterzuiveringsplicht die per 1 januari 2018 ingaat, kost meer tijd dan de meeste telers denken. Het is nu tijd om te starten.

“Jaarlijks produceren wij 220 miljoen Lisianthusplanten uit zaad voor onze klanten. Om jaarrond een continue hoge kwaliteit te kunnen leveren, nemen wij geen enkel risico wat de kwaliteit van ons water betreft. Wij zijn gestart in 2016 met het maken van een intern waterplan, waarbij alle waterstromen in kaart zijn gebracht. Ook meten we de kwaliteit van het water continu op de cruciale plaatsen. Een compleet overzicht en inzicht in de hoeveelheid water dat erin en eruit gaat, is het resultaat. Dit kostte ons maanden tijd, maar hierdoor konden we de juiste keuze maken voor het ontsmettingssysteem dat het beste bij ons bedrijf past. De verplichte zuivering van restwaterstromen behelst dus veel meer dan alleen een zuiveringsinstallatie”, aldus José van Egmond.



Walter Spek van Aphrodite Orchidee teelt op 2,5 ha. Phalaenopsis en heeft zelf het waterplan gemaakt. “Mijn tip aan collega telers is eenvoudig: Zorg dat je alle waterstromen boven tafel krijgt. Ik ben ongeveer acht maanden bezig geweest met het maken van het complete waterplan. Het inventariseren van alle leidingen, watermeters en overstortpunten kost tijd, maar is noodzakelijk voor een juiste aankoopbeslissing. Het aantal te recirculeren kuub water bepaalt de benodigde capaciteit van de installatie. Wij verwachten ongeveer 200 tot 300 m3 water per week te recirculeren. Deze inschatting was het resultaat van het waterplan”, sluit Walter Spek af.


José van Egmond

60% moet nog beginnen
Guus Meis, beleidsspecialist Milieu & Water bij LTO Glaskracht Nederland, schat in dat op dit moment ongeveer 60% van de telers die individueel moeten gaan zuiveren, nog geen actie hebben ondernomen. “Hier voorzie ik problemen. Niet alleen kost het in kaart brengen van alle waterstromen op het bedrijf zeker een aantal maanden, ook loopt de planning van de installateurs vol. Wil je 1 januari 2018 als teler halen, moet je nu in actie komen. Start samen met je installateur met het in kaart brengen van alle waterstromen om vervolgens te kunnen bepalen welke van de zes zuiveringsinstallaties op de BZG-lijst het beste past bij jouw bedrijf”.

Op dit moment staan er zes installaties op de goedgekeurde lijst van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG). Deze installaties voldoen aan de wettelijke eisen:
  • Apollo Plus van Enthoven Techniek BV uit Maasdijk
  • HortiMax CleanLite van HortiMax BV uit Maasdijk
  • Priva Vialux E-line unit en Priva Vialux M-line met E-line van Priva BV uit De Lier
  • Hortizone van Agrozone IE BV uit Loenen
  • Opticlear Diamond van Water IQ International BV uit Nuenen
  • WaterQ DEFENDER van WaterQ uit Nijmegen

Via de site van de AVAG vindt u een overzicht van de installateurs die actief zijn in de tuinbouw.

Per 1 januari 2018 geldt een verplichte zuivering van restwaterstromen. Zuiveringsinstallaties moeten de gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95% verwijderen uit het te lozen water en het zuiveringsrendement voor imidacloprid is zelfs vastgesteld op ten minste 99,5%. Het betreft drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en filterspoelwater.
 
Publicatiedatum: