Structuuronderhoud en -planning houdt meer in dan alleen nieuwbouw en uitbreiding. Vaak is het van grotere waarde voor de teler om bestaande kassen aan te passen en te moderniseren. 

Hier is een lijst van mogelijke oplossingen voor veelvoorkomende problemen die kastelers kunnen verhelpen door hun bestaande structuren te verbeteren: 

1. Problemen met arbeidsefficiëntie in de kas
 • Vervang statische banken met rolbanken. Om de productie te maximaliseren laten veel telers bijna geen ruimte over om tussen de gewassen te lopen. Met rollende banken heb je maar een gangpad per kas nodig waarvan je de breedte kunt vergroten zodat je werknemers meer werkruimte hebben zonder op productie te verliezen. 
 • Gebruik materiaalverwerkingssystemen zoals dubbele railwagens, bewegende manden of transportbanden. Onthoud dat als je systeem geschikt is voor je kas dat je ervoor moet zorgen dat je kas de volumes aankan.
 • Voeg meer ventilatie toe of minimaal HAF ventilatoren voor luchtverplaatsing. Als het in de zomer te warm wordt in de kas affecteert dit niet alleen de planten. Een goede werkomgeving zal leiden tot meer productieve werknemers.
 • Schaf een beter klimaatbeheersysteem aan om irrigatie, bemesting, ventilatie, beschutting en belichting te automatiseren. Ook oprolzijwanden kunnen gemotoriseerd en geautomatiseerd worden. Automatisering op klimaatbeheer bespaart werktijd waardoor je werknemers zich efficiënter aan hun meer belangrijke plantentaken kunnen wijden.
2. Productieverhoging gewenst
 • Rollende banken zijn ook hier en oplossing. Over het algemeen betekenen rollende banken 25% meer productieruimte dan conventionele statische banken.
 • Vloedvloeren zijn een andere manier om gangpadruimte te reduceren en meer planten per vierkante meter in de kas te hebben. Als je voldoende ruimte hebt kunnen robots die de potafstand op de vloer regelen een groot verschil maken.
 • Het kasdek vervangen. Als je een polytunnel hebt is dit onderdeel van je reguliere onderhoud. Maar andere soorten daken zoals 8mm PCSS, acryl en zelfs glas kunnen dof worden of beschadigd raken. Denk bij het maximaliseren van de productie aan hoeveel licht je nodig hebt en bekijk de staat van je dak.
 • Voeg belichting of schermsystemen toe als de bloeiperiode van je planten gestuurd kan worden door het lichtniveau aan te passen. Dit kan een manier zijn om in een jaar een extra oogst te produceren of je helpen om beter op het beste koopseizoen in te spelen.
3. De bestaande teeltomgeving is niet ideaal
 • Overweeg extra ventilatie. Dit kan de gemakkelijkste en meest kostenefficiënte modernisering van een oudere kas zijn. Oprolgordijnen kunnen aan polytunnels, zijwanden of tunneleinden worden toegevoegd en gemakkelijk handmatig bediend worden of geautomatiseerd met een eenvoudige motor. Harde glazen zijwanden en uiteinden kunnen van ventilatie-openingen worden voorzien en in de meeste gevallen kunnen de bestaande zijwanden worden hergebruikt. En de meeste kassen kunnen met wat expertise van goot- en nokventilatie worden voorzien. Wat is de waarde van de extra ventilatie? Meer flexibiliteit voor je teeltomgeving om de vochtigheid te verminderen, de luchtstroom te verhogen en de planten te verharden.
 • Verhoog het dak. Dit is een grote ingreep en in sommige gevallen zou het duurder kunnen uitvallen dan nieuwbouw. Maar elk jaar besluiten sommige telers dat het de moeite waard is om de teeltomgeving te verbeteren. Voor dit soort projecten moet je echt een gekwalificeerde, ervaren kassenbouwer inhuren. Bedenk dat moderne commerciële kassen worden gebouwd met 16-24 voet (4,8-7,3 m) onder de goothoogte.
4. Andere stijgende bedrijfskosten
 • Installeer energiebesparende luchtgordijnen. Deze zullen in de winter voor 20-40 % warmtebesparing zorgen! Ook bieden ze beschutting en helpen in de zomer de kas koel te houden.
 • Controleer ventilatie-openingen. In de loop van tijd kan door blootstelling aan zon, wind, regen en sneeuw de rubberen afdichting van ventilatievensters broos of misvormd worden. Dan zal de opening niet meer goed afgedicht worden en dit kost geld omdat er warmte uit de kas ontsnapt. Ook affecteert het de werking van de ventilatie. Bij moderne kasdakventilatie wordt EPDM-rubber gebruikt dat langer meegaat dan oudere ventilatierubbers.
 • Overweeg vloedbanken. Het besparingspotentieel in water en kunstmest rechtvaardigt vaak de kosten.
Wat je redenen ook mogen zijn om modernisering van je kas te overwegen, de eerst stap is weten wat je wilt bereiken. Als de belangrijkste beweegreden arbeidsreductie is dan moet je bekijken hoe je kas het werk beïnvloedt. De aanpassingskosten zullen anders zijn dan als het doel productieverhoging is. 

Bron: GGS