Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontario: kwekers in het nauw door forse verhoging minimumloon

Kwekers in Ontario zijn bezorgd over onlangs voorgestelde wijzigingen van de minimumloon- en arbeidsnormen in Ontario. Zij verwachten dat de veranderingen, die snel zouden moeten worden ingevoerd, de sierteeltsector in Ontario behoorlijk zullen schaden. Het aantal familiebedrijven zou zelfs kunnen dalen en de werkgelegenheid in Ontario zou een knauw krijgen.

Arbeidskosten vormen de grootste kostenpost voor kwekers in Ontario. Die bedragen 30% van de totale productiekosten. Hoewel zij aangeven begaan te zijn met het welzijn van Ontario’s arbeidskrachten, menen ze ook onvoldoende tijd te hebben om de verhoogde productiekosten - een stijging van 3,60 dollar per uur per werknemer in 18 maanden - op te kunnen vangen. De verhogingen betreffen immers ook gerelateerde kosten met betrekking tot onder andere arbeidsverzekeringen, pensioenen en ziektekostenverzekeringen.

Ook geven de kwekers aan weinig ruimte te hebben om verhoogde productiekosten met hogere prijzen op te vangen. Ontario moet concurreren met andere productiegebieden in Noord-Amerika (en daarbuiten), die niet dezelfde kostendruk ervaren. Men zegt zich genoodzaakt te voelen het aantal werknemers te moeten reduceren en de productiviteit van de resterende arbeidskrachten op een of andere wijze zien te verhogen.

Ian Vermeer, voorzitter van Flowers Canada Ontario (FCO): "Het verhogen van het minimumloon naar 15 dollar per uur in maar 18 maanden biedt onze kwekers niet genoeg tijd om zich aan de hogere productiekosten aan te passen. De verschillende bedrijven worden voor het blok gezet."

De stijging van het minimumloon is de meest recent opgelegde inperking van het concurrentievermogen van kwekers in Ontario. Vermeer: "De snel geïntroduceerde stijging van de productiekosten, met inbegrip van de verhoging van het minimumloon, zal waarschijnlijk leiden tot sluiting van verschillende familiebedrijven."

Volgens de FCO zal door de voorgestelde minimumloonaanpassing het onmogelijk worden om te voldoen aan het Agri-Food Challenge initiatief van de premier om het jaarlijkse groeitempo van de land- en tuinbouwsector te verdubbelen en 120.000 banen te creëren in de provincie Ontario.

"Om aan oplossingen voor deze nieuwe uitdagingen te werken, is het nodig de samenwerking met de provinciale overheid te zoeken," zegt Vermeer. "Zonder zinvolle mogelijkheden zullen de snelle beleidsveranderingen een eind maken aan de positieve groei van de glastuinbouw in Ontario."


Voor meer informatie:
Flowers Canada
www.flowerscanadagrowers.com
Publicatiedatum: