Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GeoPower Oudcamp

Tuinders gaan 15 miljoen m3 aardgas per jaar besparen

Met GeoPower Oudcamp krijgt Midden-Delfland haar eerste geothermie project. Ze zet daarmee grote stappen in de verduurzaming van Midden-Delfland. De deelnemende tuinders besparen met het project 15 miljoen m3 aardgas per jaar.In Maasland verrijst voor het project GeoPower Oudcamp momenteel een boortoren van Drilltec GmbH. Hiermee wordt in juli, augustus en september naar warm water geboord. Het water wordt gebruikt door de tuinders van Oudcampsepolder om hun bedrijven op een duurzame manier te verwarmen. De boortoren wordt geplaatst ter hoogte van de kruising Westgaag / A20.

Hoe werkt het?
Het project GeoPower Oudcamp onttrekt op een diepte van 2.800 – 3.000 meter warm water van ongeveer 95 graden. Deze warmte wordt via warmtewisselaars benut om tuinbouwbedrijven op een duurzame manier te verwarmen. Als de warmte maximaal is benut, dan is het water afgekoeld tot ongeveer 35 graden. Dit afgekoelde water wordt weer teruggepompt naar dezelfde diepte.


Onlangs is de definitieve financieringsovereenkomst getekend. Dit werd gedaan door de directie van GeoPower, bestaande uit Edwin Ruigrok, Joop Overgaag en Léon Lankester met de financiers, bestaande uit de Rabobank (Ivan Das en Frank Midavaine), Meewind (Willem Smelik en Johan Swager) en in aanwezigheid van de aandeelhouders.


Duurzame glastuinbouw in Midden-Delfland
De deelnemende tuinders besparen via GeoPower Oudcamp 15 miljoen m3 aardgas per jaar. Dit is een CO2-uitstoot van 26,7 kilo ton per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van 10.500 huishoudens, ruim meer dan de 7.500 huishoudens in de gemeente Midden-Delfland. Wethouder Hans Horlings is enthousiast en ondersteunt het initiatief graag: ‘GeoPower Oudcamp sluit naadloos aan bij de Cittaslow filosofie van Midden-Delfland waarbij duurzaamheid, dus het zuinig en doelmatig omgaan met grondstoffen, centraal staat.’ GeoPower Oudcamp levert een mooie bijdrage aan de doelstellingen van de Energievisie van Midden-Delfland en de doelstellingen vanuit de Covenant of Mayors (Burgemeestersconvenant). Wereldwijd dragen bedrijven en gemeenten gezamenlijk bij aan het oplossen van het klimaatprobleem en aan de overgang naar duurzame energie..

GeoPower Oudcamp is een initiatief van een achttal bedrijven uit de Oudcampsepolder te Maasland, te weten: Gebr. Valstar, J&P Ten Have, Lans, Levoplant, Kwekerij De Westhoek, Kwekerij Growin, Plantenkwekerij P. van Geest, Kwekerij Overgaag.

Voor meer informatie:
www.geopoweroudcamp.nl
Publicatiedatum: