Tholen - De Centrale Raad van Beroep gelooft niet dat een man een half jaar in een bloemenkwekerij heeft gewerkt zonder te weten met wat voor soort bloemen hij werkte. Daarom moet hij ruim 12.000 euro ziektewet-uitkering terugbetalen.

De zaak kwam eerder deze maand voor de Centrale Raad van Beroep. Het gaat om de ziektewetuitkering van een man die van juli tot december 2013 via een uitzendbureau werkzaam geweest zou zijn bij een bloemenbedrijf. Daarna ging hij de ziektewet in.

De Inspectie van SZW vermoedde dat de man helemaal niet bij het bedrijf gewerkt heeft. Daarom moest hij ruim 12.000 euro ziektewetuitkering terugbetalen aan het UWV. Daar was hij het niet mee eens en hij stapte naar de rechter.

De man had wel zes getuigen die zeiden dat hij wel heeft gewerkt bij het uitzendbureau, maar dat is niet genoeg. Hij werkte bij een bloementuin, maar kon tijdens een verhoor op foto's niet aanwijzen met welke bloemen hij werkte. Hij vertelde bovendien dat het 40 minuten rijden was van zijn huis af, maar dat waren maar zes minuten. Eerst zei hij dat hij rozen sneed en samenbond, daarna dat hij schoonmaakte. En als laatste zei hij dat hij eerst werkte met amaryllissen, maar dat niet meer mocht omdat hij er te veel kapot maakte. Bovendien was er volgens hem geen prikklok en daarom ook geen urenregistratie, terwijl die er wel hing. De eigenaren van de bloementuin en de medevennoot moesten getuigen. Die herkenden de man ook niet.

De terugvordering van de ziektewetuitkering blijft daarom staan.
Lees de hele uitspraak hier.