Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilingomzet tuinplanten in eerste kwartaal 22% hoger

De tuinplantenomzet op de veiling is in het eerste kwartaal 22% hoger uitgekomen dan in het eerste kwartaal van 2016. In februari was de toename beperkt (+3%) maar in maart steeg de omzet met ruim 28%. In deze maanden was de aanvoer van Nederlandse bloemen op de veiling lager dan in dezelfde maanden vorig jaar. De gemiddelde prijs nam sterk toe, maar niet voldoende om de veilingomzet in deze twee maanden boven die van 2016 uit te tillen. De prijs voor kamerplanten is verder opgelopen: in februari was de stijging bijna 4% en in maart 5%. In maart verkocht de veiling een klein procent meer producten dan in maart 2016, zodat de omzet met 6% steeg. De totale exportwaarde van sierteeltproducten is in het eerste kwartaal van 2017 uitgekomen op een waarde van 1,67 miljard euro, een record voor deze periode. De groei is mede te danken aan de gunstige spreiding van feestdagen waarop bloemen worden gegeven.

Dat meldt Agrimatie, de onderzoekstak van Wageningen UR die in opdracht van het Ministerie van EZ marktcijfers uit de primaire sector in kaart brengt. Klik hier voor de cijfers uitgesplitst naar snijbloemen, potplanten en tuinplanten.

Wederom record
Met 1,67 miljard euro exportwaarde van sierteeltproducten over het eerste kwartaal is wederom een record gevestigd. Deze groei is mede te danken aan de gunstige spreiding van feestdagen van dit jaar waarop bloemen worden gegeven.

In januari was de export met 407 miljoen euro al ruim 11% hoger dan een jaar eerder. Zowel een hogere prijs als twee werkdagen meer in deze maand zorgde voor deze toename. Bij snijbloemen was de exportgroei groter (14%) dan bij de planten (8%)(VGB, 2017). In januari groeide de export naar Rusland, Zweden en Polen terwijl de export naar Engeland en Zwitserland daalde. Deze ontwikkelingen hebben mede te maken met veranderende koersverhoudingen. Zo kunnen Russen weer meer kopen voor hun roebel dan een jaar geleden en is de eurokoers ten opzichte van de Zweedse kroon na de stijging in de laatste maanden van 2016 weer gedaald. Bij de nieuwe jaarcontracten voor de Engelse markt moest rekening worden gehouden met de minder gunstige koersverhoudingen met dit land.

Valentijn
In februari, waarin de belangrijke verkoopdag Valentijn valt, was er ook een exportgroei van ongeveer 7%. De verkopen voor de Valentijn waren naar tevredenheid omdat dit jaar ook impulsinkopen weer gedaan konden worden. Dit jaar viel Valentijnsdag op een dinsdag, vorig jaar op een zondag. Dat de markt aangetrokken is, mag blijken uit het feit dat er in februari 2017 een hogere omzet werd gerealiseerd dan in februari 2016, ondanks een veildag minder. In 2016 werden in deze maand ook al inkopen gedaan voor de Engelse Moederdag, die in 2016 begin maart werd gevierd. Dit jaar viel deze Engelse Moederdag pas eind maart. Met de temperatuur zat het deze maand wel goed. Het was warm met gemiddeld 5 graden.

Internationale vrouwendag
Begin maart werd, zoals elk jaar, Internationale vrouwendag gevierd. Deze is in Oost-Europa een traditionele dag waarop vrouwen bloemen geschonken krijgen. Mede door een veildag meer dan vorig jaar groeide de exportwaarde in deze maand met 5%. De groei werd tevens veroorzaakt door de hiervoor al aangehaalde betere spreiding van de feestdagen waarop bloemen worden gegeven. Zo lagen internationale vrouwendag (op 8 maart) en Engelse Moederdag (op 26 maart) minder dicht op elkaar dan in 2016. Maar ook het warme en goede voorjaarsweer stimuleerde de verkoop. Vorig jaar was er in maart juist een koudere periode. De extra stimulans die Pasen op de export van bloemen en planten heeft, werd dit jaar in deze maand gemist, omdat Pasen enkele weken later valt dan vorig jaar. De verwachting is dat de exportvraag ten behoeve van deze feestdag de twee werkdagen, die april minder telt, kan compenseren.

Cumulatieve resultaten
Cumulatief is de exportwaarde in het eerste kwartaal met zo'n 7% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is de exportwaarde ten opzichte van het langlopende gemiddelde met 12 procentpunten toegenomen.

bron: Agrimatie
Publicatiedatum: