Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: +10 op de teller met negatieve stroomprijzen

Met een TTF-daggasprijs van 28,5 euro per megawattuur opent een week waarin de temperaturen buiten ruim boven de 20 graden Celsius beloven uit te stijgen. De elektriciteitsprijzen doken zondag juist fors. We tellen 10 opeenvolgende uren met nulprijzen en negatieve uren. De gemiddelde EPEX-dagprijs lag op 12,6 euro per megawattuur. Maandag is dat weer bijna 76 euro per megawattuur. Zaterdagmiddag zakten de prijzen ook tot nul.

Jan Willem Zwang van Stratergy telt op LinkedIn het aantal negatieve uren in Nederland mee en voorspelt dat, 'als we zo door gaan', het er meer dan 500 worden in 2024. Dat is meer dan de 316 uren met negatieve stroomprijzen in 2023.

Op basis van een eerste prognose verwacht TenneT volgend jaar een daling van 2% van de transportkosten hoogspanning (HS) en een daling van 12% van de transportkosten extrahoogspanning (EHS). Voor een klein mkb-bedrijf daalt het TenneT aandeel van EUR 776 in 2024 naar EUR 742 in 2025. Deze kosten worden indirect via de regionale netbeheerder aan TenneT betaald.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), een belangrijke denktank van westerse landen, maakt zich zorgen over energiebedrijven die te weinig werk maken van de overstap naar duurzame energiebronnen. Directeur Fatih Birol wijst bij Nieuwsuur op de kloof die er zit tussen wat bedrijven zeggen en wat ze daadwerkelijk doen.

Energieleverancier Engie haalde in dat kader het nieuws vorige week met een aangekondigde investering in de energietransitie. Men steekt er 4 miljard euro in, onder meer voor batterijparken, weet de VRT.

Woensdag 17 april is de aftrap gegeven voor het onderzoeksproject: Waterstof(stof) tot nadenken. De glastuinbouwsector streeft ernaar om in 2040 economisch rendabel én klimaatneutraal te produceren. Waterstof kan hierbij een cruciale rol spelen. Wageningen University & Research (WUR) gaat de komende 3 jaar onderzoeken hoe waterstof ingezet kan worden om de glastuinbouw te verduurzamen. Binnen het project wordt door WUR samengewerkt met Capturam, energiebedrijf AgroEnergy, brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland, diverse tuinbouwondernemers, Gemeente Westland en Gemeente Lansingerland en Greenport West-Holland.

Het uitbreiden van onze stroomvoorziening met zonnepanelen en windmolens moet doorgaan. Maar zonder besparing blijft het dweilen met de kraan open. Voor het faciliteren van groei is energiebesparing noodzakelijk. De politiek is aan zet om samenwerking te legaliseren en stimuleren, en subsidies optimaal in te zetten, betoogt Rob Jacobs, eigenaar van L'orèl Consultancy, en onder meer verbonden aan De Waterstofboeren en H2arvester, in het Financieele Dagblad (€).

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt volgens experts hoger dan wat bedrijven klanten soms voorspiegelen. Dat komt door de terugleverkosten die mensen moeten betalen, maar waar in offertes niet altijd over gesproken wordt. BN DeStem schrijft over onderzoek van Keuze.nl.

Weeronline wijst erop dat voor de gemiddelde Nederlandse consument het stookseizoen 2023-2024 'één van de zuinigste ooit' was. Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden tegen 4,1 normaal verliep de winter zeer zacht. Slechts drie keer eerder verliep een winter zachter.

De Europese statistici van Eurostat hebben de gas- en elektraprijzen in de tweede helft van 2023 op een rijtje gezet. Zij trekken de, niet verbazingwekkende, conclusie dat de prijzen zijn gedaald in vergelijking met de tweede helft van 2022.