Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Berkel Europe, Jeanette Klees

“Bloemen en planten moeten dóór en wij begrijpen dat”

Tholen - Van Berkel Europe kent een enigszins wonderlijke geschiedenis. Het bedrijf is ooit opgericht in de jaren '70 door de heer F.J. Seerden en begon met verschillende kantoortjes aan de Duitse grens, waar het exportpapieren regelde voor klanten die bloemen en planten dat land of verder Europa in reden. Op goed moment werd een kantoortje geopend in Rijnsburg, zodat deze documentatie, inclusief fytocertificaten, op de plaats van verzending kon worden opgemaakt. De daarop volgende jaren groeide het bedrijf met kantoren in Aalsmeer, Honselersdijk, Bleiswijk, Oostenrijk en Frankrijk.

Met het sluiten van een reeks verdragen – Akte van Euro, Schengenverdrag en in '92 het Verdrag van Maastricht oftewel de feitelijke oprichting van de Europese Unie – werd vrij verkeer van goederen mogelijk en kwam de toegevoegde waarde van de dienstverlening van Van Berkel Europe voor een belangrijk deel te vervallen. Weliswaar werd de focus verlegd naar landen als Zweden en Finland, naar Letland en Litouwen, naar Tsjechië en eigenlijk naar zo'n beetje alle andere landen in Europa, maar concurreren tegen de met gelijke tred groeiende EU bleek vechten tegen de bierkaai.

Toch is het bedrijf altijd blijven bestaan. De meeste papieren die men vandaag nog opmaakt zijn hoofdzakelijk voor Zwitserland, voor Noorwegen en een beetje voor Albanië, vertelt Jeanette Klees, filiaalmanager bij Van Berkel Europe. "Een tijdje hebben we ook uitvoerdocumenten op Rusland gemaakt, maar dat is enkele jaren geleden gestopt. We hebben enkele klanten op het VK en zien daar mogelijkheden, maar vooralsnog zijn die ontwikkelingen dermate wispelturig dat we er nu nog de kat uit de boom kijken. Maar de focus is altijd dezelfde gebleven, vanaf het ontstaan van ons bedrijf zijn bloemen en planten, met af en toe wat aanverwante artikelen, de hoofdmoot geweest."

"Een paar landen die zich weer afscheiden, dat zou een mooie oplossing zijn", grapt Jeannette, "maar dat is gekheid. Alles kan, maar ik verwacht de komende jaren geen grote veranderingen vergelijkbaar met een Brexit. Zwitserland, waar we al decennia banden mee hebben en waar wijlen F.J. Seerden vroeger veel bedrijven geholpen heeft handel op te starten, is stabiel. Een paar keer per jaar krijgen we vragen van bedrijven die daar willen starten, die dan weer lang niet altijd klant worden, maar dat terzijde. Noorwegen is lastiger, want, net als Engeland, houden zij vast aan eigen codes en benamingen en tijd en personeel ontbreken om daar op door te pakken. Het vinden van goede mensen is een uitdaging en daarnaast ook een steeds verdergaande consolidatie in de markt, die leidt tot steeds grotere partijen die kapitaalkrachtig genoeg zijn alles zelf te organiseren en in te kopen."

Blik vooruit
Van Berkel voorziet daarom geen grote groei, maar kan zich laten voorstaan op decennia ervaring, uitgebreide referenties en een trouwe groep klanten. "Wij kennen de handel, het gaat om levend producten en snel en adequaat handelen is key. Met een 9-tot-17-mentaliteit kom je er niet en daarom zijn wij, binnen het redelijke en haalbare, voor onze klanten dag en nacht bereikbaar. Dat is onze kracht, wij denken, adviseren, en kunnen vaak voor een stukje rust en zekerheid zorgen door te zeggen wat wel en wat niet kan. Die bloemen en planten moeten dóór en waar dat niet vanzelf gaat kunnen wij een handje helpen."

Voor meer informatie:
Jeanette Klees
Van Berkel Europe
Postbus 142
2230 AC Rijnsburg
Tel.: 071 4022546
[email protected]
http://www.vanberkeleurope.com/