Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bamboekweker moet stoppen

Het college B&W van de gemeente De Wolden heeft in december 2021 aan een bamboekwekerij een dwangsom van €2.000,00 per week met een maximum van €20.000 opgelegd. Op een perceel met de bestemming "wonen" werden onder meer bamboeplanten en heesters gekweekt. In maart 2022 is het verzoek geweest om te stoppen met de kwekerij. Het college heeft achteraf gesteld dat het stoppen van de kwekerij samen met het verwijderen van een marktplaatsadvertentie onderdeel van de dwangsom was. Nadat de kwekerij daartegen in beroep is gegaan heeft de Rechtbank Noord-Holland in een zaak op 19 april de kweker gelijk gegeven. De dwangsommen zelf blijven wel in stand. Het college moet in totaal bijna €1900 aan proceskosten vergoeden aan de kweker.

Een andere partij eiste in de tussentijd dat het college de dwangsommen in moest vorderen omdat er nog steeds bamboeplanten te vinden waren op het perceel. Daarnaast was er volgens de kwekerij geen sprake van een overtreding. De teelt van mais, heester en bamboe is namelijk toegestaan op onbebouwde gronden. Ze stellen verder dat er geen sprake is van een overtreding omdat een omgevingsvergunning voor houtteelt, sier- en fruitteelt en/of overige opgaande teeltvormen is verleend. Echter is de omgevingsvergunning die de kwekerij in eerste instantie had ontvangen later ingetrokken door het college. De rechtbank maakt onderscheid in de kweek van bamboeplanten of de teelt van aardappelen of mais. Het desbetreffende perceel was niet bestemd voor bamboekweek.

Publicatiedatum: