“Van tomaten naar de amaryllis is geen logische stap,” lacht Arie van Zeijl. “Ik zocht iets waar ik me in kon specialiseren.” De eigenaar van kwekerij Florido AliciA en tevens Preferred Supplier van FleuraMetz zei z’n tomaten vaarwel en koos voor de elegante, winterse amaryllis.

Krachtige bloem
“Eigenlijk is het hier twee maanden per jaar ontzettend druk. In de zomer loop ik hier alleen. Naarmate het kouder wordt, komen daar vijf, zes man bij. Richting december zijn dat er achttien. De grote vraag naar onze amaryllissen ligt echt rond Kerst.”De schitterende bloem met de lange, holle steel is geliefd bij arrangeurs en consumenten. Arie: “Het is ook een elegante en vooral sterke bloem. Bij de juiste behandeling kan dezelfde bol opnieuw worden geplant. De meeste kan ik zo’n drie jaar gebruiken maar sommige bollen staan hier al vijftien jaar!”

Geen gesjoemel
Een goed beeld van amaryllissen heeft niet iedereen. “In de winkel staat ‘ie vaak met dichte bloem, dan heeft men geen goed beeld hoe schitterend de verschillende kleuren en vormen kunnen zijn.” Toch let hij allereerst op kwaliteit. “Ik kan nog zoveel leuke kleurtjes kweken, ze moeten wel goed zijn. Elke bloem die hier de deur verlaat, is van dezelfde kwaliteit.”

FleuraMetz-inkoper Wilco van Termeij is het met hem eens. “Er wordt hier niet gesjoemeld. Elke doos met amaryllissen heeft perfecte bloemen. De bloemen worden door een speciaal ontwikkelde machine goed en strak gerold, gewogen en verpakt in een geperforeerde hoes. Je merkt bij losse inpakkers dat er nog wel eens ’n mindere of lichtere bloem tussen ligt. Bij Florida AliciA is dat uit den boze. Elke doos is uniform in kwaliteit.”Verkering
De twee kennen elkaar al lang. Wilco: “Eerst hadden we als het ware een soort verkering en konden we uitproberen: wat werkt goed voor Florido AliciA en wat voor FleuraMetz? Nu we dat op elkaar hebben afgestemd, is er eerder sprake van een goed huwelijk." Arie: “Gelukkig zien we elkaar niet zo vaak, dat maakt dit huwelijk makkelijker vol te houden!”

Zijn echte grote liefde staat in de ruimte ernaast een kerstworkshop met bloemen en groen voor te bereiden. “Veel mensen denken dat de kwekerij naar mijn vrouw is vernoemd.” zegt Arie. “Maar eigenlijk is AliciA een samenvoeging van onze namen, Alice en Arie!”

Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.com