Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan mijn geranium mij horen? Ja, misschien wel!

De plantenfluisteraar bestaat echt. Er zijn behoorlijk wat mensen die een rotsvast geloof hebben in de stimulerende werking van hun stem op de groei van planten. Sommigen zingen liedjes terwijl ze hun yucca afstoffen, anderen lezen het boekenweekgeschenk voor aan hun hertshoorn en er bestaan zelfs dichterlijke lieden die hun zelfgeschreven poëzie voordragen aan de klimop. Vroeger was de plantenfluisteraar te herkennen aan de in elk jaargetijde aanwezige geitenwollen sokken; tegenwoordig treft men ze vaak in veganistische, macrobiotische, orthomoleculaire raw-superfood-serverende restaurants, al dan niet in het gezelschap van boomknuffelaars.

Maar ook de serieuze wetenschap raakt de laatste jaren steeds meer geïnteresseerd in de luistercapaciteiten van planten. Uit wetenschappelijk experimenten lijkt dan ook steeds duidelijker te worden dat planten geluiden uit hun omgeving kunnen waarnemen. Zo lieten onderzoekers maiskorrels ontkiemen op een filter dat op het water lag. Door het water werd een continu geluid van 220 Hz gestuurd. Toen de maisplantjes groter werden, wezen hun worteltjes allemaal in de richting van de bron van het geluid. Dat leek erop te wijzen, dat de plantenwortels de geluidstrillingen wisten te lokaliseren.

Lees verder bij Scientias
Publicatiedatum: