Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen LNV-subsidie voor freesiakwekerij vanwege drogen bollen

Tholen - Kun je als freesiakwekerij LNV-subsidie krijgen voor een tweede energiescherm? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar werd een gang naar de rechter voor een freesiakweker. Doordat hij ook freesiabollen droogt voor de eigen teelt, is het energieverbruik van het bedrijf te hoog om voor subsidie in aanmerking te komen.

De freesiakwekerij van bijna 5 hectare vroeg LNV-subsidie aan voor het aanleggen van een tweede energiescherm. Dat werd afgewezen omdat het totale energieverbruik van de onderneming meer dan 20 m3 per m2 kas bedraagt - een vereiste om hiervoor in aanmerking te komen.

Het hogere energieverbruik is een direct gevolg van het drogen van de bollen, wat ook op de kwekerij gebeurt. Volgens de teler maakt dit geen deel uit van de primaire productie van het bedrijf en hoeft dit energieverbruik daarom niet meegenomen te worden. Bovendien, vindt hij, is de droogcel een los deel en hoeft dat niet meegerekend te worden. De subsidieverstrekker dacht daar anders over. Die rekende het energieverbruik van de droogcel wel mee en wees de subsidie dus af.

De kweker maakte bezwaar - dat ook werd afgewezen - en stapte uiteindelijk naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Daar kreeg het ministerie van Economische Zaken gelijk. Het drogen van bollen behoort volgens het College tot de primaire productie van de glastuinbouwonderneming en is terecht meegenomen in de berekening.

Lees de complete uitspraak hier.