Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bloemenbureau Holland

Tuinplant van de maand november: Hulst

Hulst is door zijn mooie bladkleuren en bijzondere bladvorm een graag geziene plant in de tuin. En je kunt de meeste soorten ook nog eens in allerlei vormen knippen, van haag tot prachtige bol op een stam. Sommige hulstsoorten worden vooral gewaardeerd om hun bladkleur en andere vooral omdat ze mooie bessen dragen. En de vogeltjes zijn in de herfst ook nog eens gek op de Tuinplant van de Maand november.



Tuinplant van de Maand november: HulstPrikkelend maar kleurrijk
Er zijn wel 400 verschillende soorten hulst (Ilex). Zowel bladhoudende als bladverliezende soorten. Van oorsprong komt de plant voor in het zuiden en westen van Europa, Noordwest Afrika en Zuidwest Azië. Met het groene of bontkleurige blad en de soms helderrode bessen is het in veel tuinen een jaarrond attractieve plant, die zowel solitair als groepsbeplanting of als haag kan worden toegepast.

Verzorging
Met een paar eenvoudige tips blijft de hulstplant gezond en mooi. De hulst is bijzonder goed winterhard en een heel gemakkelijk plant in de tuin. De plant kan zowel in de volle zon als halfschaduw. Een normale humusrijke grond vindt de hulst lekker om in te groeien, niet te nat en niet te droog. Geef de planten, om ze gezond te houden, in het voor- en najaar een mengmeststof.



Snoeitips
De beste periode om bladhulst te snoeien, is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen. Maar eigenlijk is het alleen nodig als de plant echt te groot wordt of als er lelijke of dode takken in de plant zitten. Wanneer de hulst als haag of andere snoeivorm gebruikt wordt, dan is snoeien in juni en september aan te bevelen. Terug knippen tot op het “oude hout” zal een slechte hergroei geven met weinig jonge scheuten. Het ieder jaar bijhouden van de haag is dus raadzaam!

Meer informatie over Hulst en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Publicatiedatum: