Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-audit leidt tot forse energiebesparing

De Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) verplicht grote ondernemingen om energie-audits uit te voeren. Uit concrete ervaringen blijkt dat grondige audits kunnen leiden tot 10 - 40% besparing op energieverbruik en -kosten.

De energie-audit houdt in hoofdlijnen in dat grote ondernemingen hun energieverbruik in kaart brengen en maatregelen bedenken om daarop te besparen. Deze aanpak lijkt op de inspanningen die volgen op de Meerjarenafspraak (MJA) tussen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven en de bijbehorende energie-efficiëntieplannen (EEP’s). Veel organisaties hebben hiervoor zeer concrete stappen gezet in energiebesparing.



Energie-audit loont
Op basis van deze eerdere ervaringen valt met zekerheid te stellen dat een energie-audit altijd loont. Een energie-audit biedt altijd winst als u het grondig aanpakt en bereid bent om de besparingsmaatregelen ook echt uit te voeren. In de industrie loopt de besparing op van 10 tot 25% en soms zelfs tot 40% in 8 jaar tijd. Bij gebouwen is dit 15 tot 25%. Reducties die ook terug te zien zijn op de energierekening.

Snelle winst
Ondernemingen die nog niet begonnen zijn met energiebesparing, kunnen vrij gemakkelijk winst boeken. Eenvoudige maatregelen kunnen al direct veel opleveren. Denk aan:
  • het opnieuw (beter) instellen van koeling, verwarming en ventilatie
  • het automatisch uitschakelen van verlichting met detectieschakelaars
  • het afschakelen van machines die niet gebruikt worden
  • het voorkomen van tocht
  • het schoonmaken en repareren van apparaten
Deze maatregelen hoeven niet duur te zijn en leveren een aardig budget op om vervolgmaatregelen te financieren.

Mogelijke vrijstelling
Ondernemingen die deelnamen aan een MJA en ondernemingen die een ISO 50001 of ISO 14001 + 14051 certificaat hebben, hoeven geen EED-audit uit te voeren. Om te zien of de energie-audit voor uw onderneming van toepassing is, kunt u het stappenplan doorlopen.

Heeft uw bedrijf een keurmerk? Dan heeft u geen automatische vrijstelling. Bekijk in de factsheets op de website in hoeverre de verschillende keurmerken tegemoet komen aan de vereisten van een EED-audit. RVO.nl adviseert het bevoegd gezag om ondernemingen die deze keurmerken hebben, vrij te stellen van de EED-auditplicht.
Energie-audit EED

De EED stamt uit 2012. Verschillende Europese landen hebben de richtlijn omgezet in wetgeving, maar Nederland loopt achter op schema. Bedrijven hebben in juli 2016 een brief ontvangen om hen te wijzen op de auditverplichting.

Klik hier voor meer informatie over de Energie-audit (EED)

bron: RVO
Publicatiedatum: