Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weekend van de Wetenschap lokt veel publiek de kas in

Kinderen en hun ouders, maar ook opa's en oma's en andere geïnteresseerden, namen tijdens het Weekend van de Wetenschap een kijkje achter de schermen bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, het onderzoekscentrum van wetenschap en technologie aan de Violierenweg in Bleiswijk.

Onderstaand verslag is overgenomen van Hart van Holland.

"Het grote complex van onderzoekkassen bestaat tien jaar. De onderzoekers lieten op speelse wijze zien welke kennis er ontwikkeld wordt en wat er in de pijplijn zit voor de (glas)tuinbouw van de toekomst. Ernst en Bobbie zorgden voor de vrolijke noot.


Foto: Hart van Holland

Voor sommige kinderen waren de robots belangrijker dan Ernst en Bobbie. Terwijl hun leeftijdgenootjes luidkeels meezongen met 'Je bent een 'soepkip' en 'Red het bos en de dieren', keken zij liever hun ogen uit in de kas waar Eric Poot liet zien hoe je een buxus knipt met een robot. "Het werkt net zoals bij een robotgrasmaaier." De TrimBo-robot heeft zes ogen die alle kanten opkijken en kan de heg, maar ook rozen snoeien. "Hiervoor moet het apparaat wel geprogrammeerd worden."

Nieuw dit jaar was het onderzoek 'Bloemen en Emoties'. Onderzoeker Maike Hanenberg spoorde iedereen aan om op een formulier aan te geven welke emotie de boeketten bloemen zoal opriepen. De test was extra leuk gemaakt voor kinderen en geïllustreerd met emoticons, zoals een blij, hartverwarmend, trots en ontroerd gezichtje.

Bij De kas als apotheek werd een tipje van de sluier opgelicht over geur-, kleur- en smaakstoffen. Als er in Nederland niet voldoende aardbeien zijn om deze smaak aan ijsjes te geven, speelt de glastuinbouw hierop in.

Terwijl Ernst en Bobbie samen met wethouder Albert Abee en WUR-manager Sjaak Bakker de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en de quiz voor hun rekening namen, liet Jan Janse nog even zien hoe de groei van paprika- en tomatenplanten beïnvloed wordt door verschillende soorten en kleuren verlichting. Een fraaie aanblik, zo blijkt. Janse: "Er kwamen zelfs kinderen na het optreden van Ernst en Bobbie speciaal nog even terug omdat zij nog een keer de paars verlichte kas in wilden gaan!"'

bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: