Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verbeter bestrijding van tabakswittevlieg in Poinsettia met Nutrimite"

De Franse overheid zoekt actief naar manieren om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. In die context werkt Ecophyto aan betere manieren om tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) biologisch te bestrijden. Proeven uitgevoerd in het zuidwesten van Frankrijk (“Astredhor Sud-Ouest GIE Fleurs et Plantes”) tonen aan hoe Poinsettia telers voordeel kunnen halen uit het gebruik van Nutrimite in combinatie met roofmijten.

Bemisia tabaci
B. tabaci is een belangrijke plaag in Poinsettia productie in West-Europa geworden. Deze wittevlieg, oorspronkelijk afkomstig uit subtropische gebieden, heeft zijn verspreidingsgebied sterk vergroot. Het is nu een belangrijke plaag in beschermde gewassen in gematigde gebieden – inclusief het grootste deel van Europa.

Naast virustransmissie, veroorzaakt B. tabaci directe schade door zich te voeden. Bovendien scheidt de plaag honingdauw af waarop zich roetdauw ontwikkelt. Poinsettia’s met roetdauw zijn al vlug onverkoopbaar, waardoor B. tabaci een grote impact heeft op de commerciële marges.

“B. tabaci populaties in het zuidwesten van Frankrijk worden meer en meer resistent tegen de toegelaten chemische bestrijdingsmiddelen en dat is een groot probleem voor telers in deze regio,” zegt Rosy Pauwels, Product Manager van Biobest. “Voor biologische bestrijding is de standaard strategie de regelmatige inzet van Amblyseius swirskii. Doel is de wittevlieg populaties onder de drempel van maximum 30 individuen per plant te houden, maar dat doel wordt niet altijd bereikt. Met Nutrimite, een hoogwaardig voedselsupplement voor roofmijten dat gebaseerd is op speciaal geselecteerde pollen, kan snel een veel sterkere roofmijtpopulatie (bv. swirskii) opgebouwd worden met als gevolg een betere bestrijding.”

Ecophyto’s proefopzet 2014
De Ecophytoproef vergeleek twee strategieën.

In plot 1 werd A. swirskii tweewekelijks geïntroduceerd in een dosis van 100/m² in combinatie met Nutrimite pollen (500g/ha), Eretmocerus eremicus en Encarsia formosa.

In plot 2 werd ook A. swirskii tweewekelijks geïntroduceerd in een dosis van 100/m², maar nu in combinatie met het bio-insecticide Mycotal (1kg/ha), E. eremicus en E. formosa.

Er werden vijf variëteiten Poinsettia gebruikt - Bella Italia Red, Bravo Bright Red, Premium Polar, Premium Lipstick Pink en Premium Ice Crystal.

Regelmatige toepassingen met Nutrimite in plot 1 hadden een spectaculair effect op de swirskii ontwikkeling en algemeen op de B. tabaci controle. In plot 1 bleef de wittevlieg populatie onder de schadedrempel, deze plot toonde het hoogste percentage klasse 1 Poinsettia’s, wat overeenkomt met de beste prijs. Deze planten hadden geen zichtbare roetdauw.

In plot 2 daarentegen, kon men de plaag niet onder de schadedrempel houden en was 9% van de planten onverkoopbaar door zichtbare tekenen van roetdauw.De onderzoekers stelden vast dat dankzij Nutrimite het aantal onverkoopbare planten sterk verminderde. Bovendien werden de resultaten in plot 1 bekomen aan de helft van de prijs: de kost voor gewasbescherming in plot 1 was gelijk aan 1.08€/m², in vergelijking met 2.32€/m² voor plot 2.

Qua arbeidsduur is het zelfs drie keer sneller om Nutrimite toe te passen dan swirskii te gebruiken – wat extra bijdraagt aan de bottom line. De onderzoekers stelden vast dat de Nutrimite strategie de operationele marge met 33% verhoogt.

De opzet in 2015
De proeven in 2015 bevestigen het belangrijk effect van Nutrimite op de ontwikkeling van swirskii. Na vier behandelingen Nutrimite en twee introducties van swirskii aan 100/m², werden nog roofmijten gevonden op 70% van de planten. Hoewel de swirskii populatie groot was in het gewas, overschreed de Bemisia tabaci populatie toch nog af en toe de schadedrempel. Om een goede biologische controle te behouden, blijft goed monitoren in het seizoen cruciaal.

Rosy Pauwels: “Wanneer de plaagpopulatie hoge niveaus bereikt, is het gebruik van Nutrimite™ als alternatieve voedselbron niet langer noodzakelijk en hebben de roofmijten genoeg aan de plaag om zich te voeden. Ecophyto zal zijn werk in 2016 voortzetten om de strategie verder te optimaliseren.”

Wereldwijd
“Ook in Noord-Amerika zijn Poinsettiatelers tevreden met de integratie van Nutrimite in hun biologische controlestrategie”, vertelt Rosy Pauwels. Schmidt Brothers Inc (Ohio, VS) is blij met de resultaten van het nieuwe programma opgestart in 2015, samen met Biobest distributeur Plant Products. Door een voortdurende communicatie, regelmatig scouten en tijdige bezoeken werd het programma een succes. De integratie van Nutrimite boost de populatie nuttigen, wat zorgt voor een lagere kost, minder arbeid en een algemene plaagbestrijding.

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
Email: info@biobest.be

Publicatiedatum: