Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4.770 m2 proefkassen

Vlamingen gestart met bouw ambitieus investeringsproject

Het PCS te Destelbergen, België, is aangevangen met de bouw van een ambitieus investeringsproject. De Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Alexander Vercamer gaven op 3 oktober 2016 het startschot voor deze nieuwbouw. Het complex zal niet minder dan 4.770 m2 hightech proefkassen en 700 m2 kantoorruimten gaan beslaan.


foto's: website PCS

Vooruitlopen op maatschappelijke verwachtingen
De moderne sierteler werkt in technologisch hoogstaande kassen waarin temperatuur, vochtigheid, bemesting en irrigatie volledig computergestuurd zijn. Energiebesparende schermen en groeilampen zorgen voor een sterk verminderde CO2-uitstoot. Opvang van regenwater en hergebruik van het gietwater vermijden milieudruk op de omgeving. Door te investeren in biofilters en rietvelden wordt het laatste afvalwater gezuiverd. Plagen en ziekten worden milieubewust aangepakt met inzet van natuurlijke vijanden, zodat minder met chemische middelen moet ingegrepen worden. De Vlaamse sierteler wil daarmee vooruitlopen op de verwachtingen van de maatschappij. Hij is een geëngageerd ondernemer die vanuit een degelijke teeltkennis een complex en toekomstgericht bedrijf leidt.


Links Joke Schauvliee, rechts Alexander Vercamer

Opening
Op maandag 3 oktober 2016 werd de start van de nieuwbouw ingeluid door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Alexander Vercamer. In aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de sector en het beleid werden de nieuwe bloembakken aan de toekomstige inkom aangeplant.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Provinciale Landbouwkamer en eigen reserves kan een totale investering van 5,7 miljoen euro gerealiseerd worden. Hiermee kan het PCS zijn voorbeeldfunctie voor de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners versterken. Het PCS wil voorop lopen op de sector door innovatieve en duurzame technieken te demonstreren en ze af te toetsen op hun praktijkwaarde en economische haalbaarheid voor de bedrijven.

'Serres'
De nieuwe proefserres van 4.770 m² zullen innovatieve technologieën tonen die de nood aan kostbare grondstoffen zoals energie en water reduceren en de uitstoot van milieubelastende stoffen minimaliseren. Proefserres zijn complexer dan standaard teeltserres: de 32 compartimenten hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, belichting, watergift,… In de kleinste compartimenten (36 m²) bouwen we kennis op rond nieuwe innovatieve technieken om ze klaar te maken voor praktijkschaal. In de middelgrote compartimenten (116 m²) doen we praktijkgericht onderzoek op grotere schaal, zodat telers de gebruikswaarde kunnen inschatten. In de grootste compartimenten (tot 230 m²) demonstreren we technieken op nog grotere schaal, vergelijkbaar met wat op bedrijven gebeurt. Hierbij voorzien we maximale stuurbaarheid (individueel aan te sturen compartimenten), repliceerbaarheid (verschillende identieke compartimenten voor vergelijkende proeven) en flexibiliteit (mogelijkheid tot integratie van toekomstige innovatieve technieken). Daarnaast worden ook twee compartimenten ingericht voor meerlagenteelt, waarbij zeer sterk ingezet wordt op energiebesparing door meerdere lagen van de teelt in eenzelfde sterk geïsoleerd compartiment onder te brengen. Eén van de compartimenten zal geïsoleerd worden met hoogwaardig dubbel glas, een ander zal volledig daglichtloos zijn.In het kantoorgebouw van 700 m² worden energiezuinige en ergonomische technieken toegepast en zal de inrichting met veel planten en groen gebeuren. Studies wijzen immers uit dat het gebruik van groen in kantoren een positief effect heeft op de gezondheid en productiviteit van werknemers. Het nieuwe gebouw zal zowel binnen als buiten een groenwand hebben waarmee een mooi groeneffect gecreëerd wordt op een zeer kleine grondoppervlakte. Dit zal een voorbeeld zijn voor het integreren van groen in zowel kantoorcomplexen als dichtbebouwde stedelijke gebieden.

Door demonstratie van deze vooruitstrevende nieuwe infrastructuur zullen de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners gestimuleerd worden om deze innovaties te implementeren in de praktijk. De duurzame en rendabele technieken zullen hen toelaten om hun competitiviteit te versterken en internationaal tot de wereldtop te blijven behoren.

bron: PCS
Publicatiedatum: