Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De rode lelie

Wie wel eens in Florence is geweest, weet: het symbool van die mooie stad is een lelie. Een rode lelie op een witte ondergrond. Maar klopt dat eigenlijk wel?

De beroemde Italiaanse kunststad kreeg haar wapen in de 11e eeuw. De rode lelie werd een geliefd wapen van Florence. Op allerlei plekken in de stad werd zij afgebeeld. Florence en haar 'giglio' raakten onafscheidelijk met elkaar verbonden.

Toen Napoleon in de 19e eeuw over Italiƫ heerste, probeerde hij de lelie uit Florence te verbannen. De kleine veldheer vond dat de stad dit symbool niet mocht dragen, want de lelie hoorde bij Frankrijk. De trotse Florentijnen pikten dit niet, ze gingen de straat op. Daar had Napoleon niet op gerekend. Hij besloot die koppige Florentijnen hun geliefde symbool maar te laten behouden.

Er zijn nog genoeg andere verhalen over Florence en haar lelie. Wat er van waar is? In elk geval dit: de bloem op het stadswapen is helemaal geen lelie, maar een gestileerde iris. Met dank aan het bloemetje dat groeit in de omgeving van de stad: de Iris Fiorentina. Florentijnen zijn niet alleen trots en koppig, maar ook slechtziend!



Consument verleiden met mooie verhalen

De actie 'Kleurrijke Verhalen Dagen' (21 september tot en met 1 oktober 2016) wil consumenten verleiden om vaker bij de bloemist binnen te stappen. Voor meer informatie, grappige verhalen en inspirerende filmpjes, kijk op www.kleurrijkeverhalen.nl.
Publicatiedatum: