Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouwgebied Californië

Van boring tot aardwarmtecentrale in één jaar

In december 2015 ging de aanleg van een tweede aardwarmtebron in glastuinbouwgebied Californië van start. Een bron die voldoende warmte gaat leveren voor diverse glastuinders in het gebied. In eerste instantie worden drie tuinbouwbedrijven met gezamenlijk 26,5 ha aangesloten. Dat moet jaarlijks leiden tot een besparing van 8 tot 10 miljoen kuub aardgas. De aansluiting van een vierde bedrijf is voorzien. Hierna wordt gekeken of er nog extra tuinders kunnen aansluiten en daarmee hun energievoorziening kunnen verduurzamen.



Het aanleggen van de aardwarmtebron is een behoorlijk groot project. Voordat de boring kan beginnen, is een boorlocatie aangelegd. Dat vraagt om ongeveer 0,3 hectare aan ruimte. Vervolgens is er een boortoren opgebouwd van ruim 60 meter hoog. Het boren van de beide boorgaten heeft ongeveer 5 tot 6 maanden. Vervolgens is gestart met de bouw van de aardwarmtecentrale, waar de warmte wordt overgedragen naar het leidingsnetwerk dat naar de tuinders gaat. Het aanleggen van de aardwarmtecentrale en het warmtenet vraagt ook ongeveer 6 maanden. Samen duurt het dus een jaar voordat alles klaar is en aardwarmte geleverd kan worden.

Dit is pas het derde aardwarmteproject in Limburg en daarmee is de provincie één van de koplopers in Nederland. De overheid ondersteunt dit soort innovaties met een subsidie in het kader van Marktintroductie Energie Innovaties (MEI). Het is een subsidie in het kader van het programma Kas als Energiebron dat werkt aan een klimaatneutrale glastuinbouw in Nederland. Met deze bijdrage zal glastuinbouwgebied Californië straks tot een van de energiezuinigste tuinbouwgebieden van Nederland behoren.

Voor meer informatie:
Californië B.V.
Postbus 6140
5960 AC Horst
T: 077 - 4779577
F: 077 - 4779750
[email protected]
www.californie.nu
Publicatiedatum: