Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Syngenta en Rijk Zwaan tekenen licentieovereenkomst groenten

Syngenta en Rijk Zwaan maken vandaag bekend een kruislicentie-overeenkomst te hebben getekend voor natuurlijke eigenschappen in groenten. Middels deze overeenkomst verschaffen de partijen elkaar het recht om biologisch materiaal dat onder de reikwijdte van hun octrooien valt, te gebruiken voor veredeling en commerciële doeleinden in groenten.

De overeenkomst vergroot hiermee de mogelijkheden voor beide bedrijven om nieuwe en verbeterde groentenrassen te ontwikkelen door gebruik te maken van elkaars innovaties. De overeenkomst voorziet tussen de partijen in een volledige veredelingsvrijstelling voor octrooien, zoals die in het internationale kwekersrecht bestaat. De ondertekening van deze overeenkomst is het directe gevolg van de gesprekken die leidden tot de oprichting van het International Licensing Platform Vegetable (ILP), waarvan beide bedrijven tot de oprichters behoorden.

Het ILP maakt innovaties in groenten breed beschikbaar voor veredelaars middels een "open access"-benadering die leden tegen eerlijke en redelijke voorwaarden toegang biedt tot octrooien op natuurlijke eigenschappen in groenten. Het ILP heeft op dit moment 12 leden en staat open voor deelname van nieuwe zaadbedrijven en publieke onderzoeksinstellingen. David Morgan, Hoofd Groentezaden bij Syngenta: "Continue toegang verzekeren tot veredelingsmateriaal en nieuwe eigenschappen is een van onze grootste prioriteiten. Het is de basis om nieuwe, innovatieve rassen te ontwikkelen met sterke voordelen voor zowel telers als consumenten.

Dit licentie-akkoord met Rijk Zwaan brengt twee pijplijnen van innovatie samen zodat nieuwe groentenrassen sneller op de markt gebracht kunnen worden. Syngenta is er van overtuigd dat gunstige eigenschappen en technologieën toegankelijk moeten zijn voor plantenveredelaars over de hele wereld. In dat kader is de onderneming ook met haar eigen e-licensing platform gestart. Dit verleent plantenveredelaars, bedrijven en onderzoeksinstellingen wereldwijd toegang tot Syngenta's portfolio van geoctrooieerde natuurlijke eigenschappen in commerciële groentenrassen. Zo kunnen ze de uiteenlopende rassen van een gewas creëren die telers nodig hebben en waarvan consumenten genieten."

Ben Tax, directeur van Rijk Zwaan: "Deze overeenkomst stelt ons in staat om elkaars plantenrassen te gebruiken voor veredelingsdoeleinden. Dit geldt ook in het geval dat het biologische materiaal onder een octrooi valt om vervolgens de nieuw ontwikkelde rassen te vermarkten. Dit is een duidelijke win-win overeenkomst én een overeenkomst die positief is voor telers en consumenten. Open innovatie in de veredeling is van essentieel belang voor de wereldwijde voedselvoorziening."

Publicatiedatum: