Brassica's steed meer in zwang

's Winters een kleurrijk boeket op de tuintafel

Er worden in Nederland jaarlijks zo'n 50 miljoen stelen snij sierkool, oftewel brassica's geteeld. Voor een relatief onbekend product een relatief grote teelt dus. De oogst is zojuist van start gegaan.Mengboeketten
De snij sierkool wordt voornamelijk gebruikt in mengboeketten, maar, vertelt Luit Mazereeuw van Evanthia: wij willen de sierkool ook promoten als buitenboeket. "Als de consument in oktober/november een mooi boeket op de tuintafel zet, zal deze lange tijd goed blijven. De intense kleuren komen tevoorschijn bij koude nachten. En veel bloemen kunnen ook prima een aantal graden vorst hebben."

In de donkere dagen een kleurrijk boeket op de tuintafel dus. Daar moet een markt voor zijn. En die is er dus ook. "50 miljoen stelen is een wat krappe raming hoor. Er zijn een stuk of acht telers die de bloemen produceren en dat zijn allemaal grote jongens. Die hebben hier 10 hectare van dit en daar 10 ha van dat staan en doen al gauw enorme partijen."


Enkele van de brassica soorten uit het assortiment van Evanthia

Veredeling
Evanthia is op het gebied van de brassica's een vooraanstaand veredelaar. Het bedrijf heeft door het land heen verschillende velden, waarop proeven met nieuwe en bestaande soorten worden uitgevoerd. Vorig jaar introduceerde het de zojuist al genoemde Empire serie, een reeks variëteiten die het bedrijf na een ontwikkelingsperiode van ca. 12 jaar recentelijk op de markt heeft gebracht. Deze serie onderscheidt zich door diverse kleuren en, niet onbelangrijk voor de sierwaarde, door meer lengte dan bestaande soorten. Het legt Evanthia dan ook geen windeieren: de soorten worden goed gewaardeerd, aldus Luit, en vinden ook in het buitenland - met name Engeland en Canada zijn grote markten - gretig aftrek.Ontwikkeling in veredeling
Het product is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling geweest. Tot niet gek lang geleden werden brassica's alleen maar geplant in juni en geoogst in oktober. Dankzij veredeling en nieuwe productiemethoden kan er nu, afhankelijk van de soort, geplant worden tussen februari en september. Het overgrote deel, 90 à 95 procent, wordt nog altijd buiten geteeld. De oogst begint rond deze tijd en gaat nog door tot december/januari.


Voor meer informatie:
Evanthia
Luis Mazereeuw
Vlotlaan 560
2681 TX Monster
+31 174 715 100
E: l.Mazereeuw@evanthia.nl
www.evanthia.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.