Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100 m3 water per uur zuiveren en behandelen

In de nieuwbouw van Vreugdenhil wordt er deze week een Opticlear Diamond waterbehandelingsinstallatie geïnstalleerd. Daarmee kan er per uur 100m3 water gezuiverd en ontsmet worden.
 
De Opticlear Diamond installatie wordt door Stolze geïnstalleerd en is een systeem van Water IQ. Voor het bedrijf is het de grootste installatie ooit in de glastuinbouw, vertelt Jeroen Krosse. "Het systeem is geschikt om spuiwater mee te behandelen volgens de zuiveringswet- en regelgeving en daardoor is er veel aandacht voor het systeem. Maar in de kern wordt het bij Vreugdenhil ingezet voor de behandeling van het drainwater."


 
Twee kolommen
Met het Opticlear Diamond systeem wordt het teeltwater in twee stappen behandeld. In de eerste stap wordt het water door een kolom geleid met gecoat materiaal. Dankzij de coating wordt de ongewenste organische stof uit het water gezuiverd. Daarna gaat het water door een tweede kolom, waarin geavanceerde oxidatie plaatsvindt. Daardoor sneuvelen virussen, schimmels, bacteriën en residuen van gewasbescherming en kan het water terug de kas in.
 
"En door de selectieve behandeling van het water, kunnen we ook nog een bijdrage leveren aan de plantweerbaarheid", vertelt Krosse. "We komen uit een andere sector en daar hebben we gezien wat je voor planten kunt doen als je de bacteriesamenstelling op de wortel positief kunt beïnvloeden. Daar werken we mee." Door de combinatie van zuivering en oxidatie in het Opticlear Diamond systeem, blijven stoffen die nuttig zijn voor de wortelgroei, behouden. Aan de hand van watermonsters wordt die balans in het water nauwkeurig in de gaten gehouden. "Daaraan zien we dat de plantweerbaarheid dankzij de drainwaterbehandeling verbetert."


De installatie en de schematische werking. Klik hier voor meer informatie over de werking.
 
De versterkte plantweerbaarheid is zeker onder druk van het krimpende middelenpakket een belangrijk onderwerp. "Met de strenge eisen vanuit de markt mogen telers steeds minder gebruiken en zeker plantenkwekers zoeken natuurlijke oplossingen om meer weerbare planten te creëren."
 
Bij Vreugdenhil wordt er dit jaar 2,5 hectare kas bijgeplaatst en komt het areaal aan de Noordlierweg op meer dan 10 hectare totaal. Met de Opticlear Diamond installatie kan er maar liefst 100 m3 water per uur behandeld worden. De installatie wordt deze week geplaatst en naar verwachting volgende week in bedrijf genomen. Afgelopen maanden plaatsten WPK en P Van Geest een soortgelijke installatie.
 

Voor meer informatie:
Water IQ
Collse Heide 12
5674 VN Nuenen
Nederland
[email protected]
040 30 30 800