Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere bladkwaliteit en tragere reactiesnelheid bij verticale luchtbeweging in chrysant

Bij Dekker Chrysanten is de kwaliteit van de bladeren in de kas verbeterd. De kas is uitgerust met inblaas ventilatoren en verticale recirculatie ventilatoren. Waar in een ‘conventionele’ teelt zonder actief gestuurde verticale luchtbeweging de onderste bladeren vaak bruin worden, zijn de onderste bladeren in de kas met verticale luchtbeweging mooi groen gebleven.

In de kas met verticale recirculatie ventilatoren werd de buistemperatuur van het ondernet op warmtevraag gestuurd. In de conventionele kas werd een vaste minimum buistemperatuur toegepast. Tijdens de teelt afgelopen mei werden de recirculatie ventilatoren gestart gedurende de dag. “De betere bladkwaliteit hebben we ook waargenomen in andere jaargetijden in de kassen met verticale luchtbeweging. Aangezien we ruime ervaring hebben met het ras Euro durven we te stellen dat verticale luchtbeweging de bladkwaliteit van de Chrysant Euro verbetert”, vertelt teeltmanager Erik Floris van Dekker Chrysanten.

Afgelopen mei was in de kas met verticale luchtbeweging de gemiddelde 24 uurs luchttemperatuur op kophoogte 0,4 oC lager dan in de conventionele kas en was de relatieve luchtvochtigheid op kophoogte gedurende de dag maximaal 7% lager. Tevens was de reactiesnelheid in de korte dag periode in de kas met verticale luchtbeweging twee dagen trager dan in de conventionele kas.

Wageningen UR Glastuinbouw volgt de teelt bij Dekker Chrysanten intensief zodat het maximale rendement uit de inblaas ventilatoren en verticale recirculatie gehaald wordt met als doel de kwaliteit van de chrysanten verder te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: