Beekenkamp Plants aan de slag met Clean Light UV-gewasbescherming

'Minder ziektes en frisser gewas met UV behandeling'

Op de vestiging van Beekenkamp Plants in Lutjebroek is men gestart met het toepassen van UV licht ter versterking van het gewas. Clean Light heeft daartoe de plantversterkende lampen geleverd. Locatiemanager Fred Blokker: “In de vollegrond ontvangt het gewas natuurlijk UV van de zon. Onder glas is dat niet het geval, omdat glas het natuurlijk voorkomende UV licht weg filtert. Terwijl de plant dat eigenlijk wel nodig heeft voor optimale groei”.


Links onbehandeld, rechts behandeld met UV

Daarom begon Fred met kleinschalige proeven: “Wij wilden met eigen ogen zien in onze kas, onder onze omstandigheden, met onze gewassen, welke verbetering we konden doorvoeren. Dus we huurden een klein lichtboompje met een werkbreedte van 2 meter. Daar hebben we vorig jaar proeven mee gedaan. Hoeveel UV licht is teveel? Hoeveel UV licht is te weinig? Welke hoeveelheid UV licht is optimaal voor het gewas?"


Ook in tunnelkassen

De conclusies van Fred Blokker en zijn collega’s in 2015 waren uiteindelijk als volgt:
  • “We zien minder ziektes in en op het gewas.”
  • “Zelfs bacterieziektes zoals Erwinia en Xanthomonas kunnen we hiermee goed beheersen.”
  • “Het gewas staat er frisser bij. Vooral in de donkere maanden zien we een markante verbetering.”
  • “Het gewas blijft meer compact zonder gebruik van chemische groeiremmers.”
  • “Het plantversterkende effect is het meest duidelijk zichtbaar tijdens de donkere wintermaanden en in het vroege voorjaar. Het lijkt erop dat het gewas in de zomer minder last heeft van een tekort aan UV dan in de winter en dus zien we in de zomermaanden wel ziektebeheersing maar geen gewasversterking”
Hans vd Berg, locatiemanager bij Bejo Zaden in Warmenhuizen werkt al vijf jaar met deze plantversterkende lampen, gemonteerd op hun gietboom in de opkweek, en voegt daar zelfs nog wat aan toe:
  • “Sommige van onze klanten rapporteren dat hun gewas minder last heeft van shock bij het uitplanten.”


Bij Bejo Zaden

Hans heeft daar een verklaring voor: “De jonge planten hebben in de kas al kunnen wennen aan UV licht zoals het gewas dat ook in de vollegrond ervaart. Daarom verloopt de aanpassing van kas naar vollegrond beter voor het gewas”.Tot slot voegt de leverancier, Arne Aiking van CleanLight, nog toe: “Inmiddels draaien gietbomen met CleanLight modules erop in de opkweek van jonge planten in Duitsland, Denemarken, Nederland, België, Canada, VS, Engeland, Zwitserland, en Frankrijk. Doorgaans kunnen we de modules monteren op bestaande gietbomen. Dat maakt het financieel aantrekkelijk voor ondernemers. In Nederland komt daar ook nog bij dat we voor deze modules een MIA/VAMIL nummer hebben verkregen: A-2336.”CleanLight
Arne Aiking
Nieuwe Kanaal 7
6709 PA Wageningen
T: + 31 317 497 620
M: + 31 6 21 57 46 57
E: aiking@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.