Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"NVWA: "Telers nog vaak over de schreef"

De regels voor het gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen worden lang niet altijd goed toegepast. Dat blijkt uit 3 verschillende onderzoeksrapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een uitzondering vormen telers van vaste planten.



Toepassingscontroles
De NVWA heeft in 2014 263 zogenoemde 'toepassingscontroles' uitgevoerd. Bij deze inspecties wordt gekeken of gewasbeschermingsmiddelen op de juiste wijze worden gebruikt. Daarnaast kijken inspecteurs of degene die de middelen gebruikt een bewijs van vakbekwaamheid heeft, en of de gebruikte middelen in de teelt toegelaten zijn. Bij deze inspecties bleek dat dat 23% van de telers de regels verwijtbaar niet naleeft. In totaal zijn er 61 boetes en 13 schriftelijke waarschuwingen uitgereikt. Om het oppervlaktewater te beschermen moeten telers een teeltvrije zone langs oppervlaktewater aanhouden en binnen de eerste 14 meter langs oppervlaktewater driftarme doppen en kantdoppen gebruiken. Deze regels werden het meeste overtreden.

Naleving bloembollentelers
De NVWA heeft in 2014 ook onderzocht hoe goed bloembollentelers zich aan de regels voor het juist gebruiken van bestrijdingsmiddelen houden. Bij telers van bloembollen is de naleving laag (55%). Deels is dit het gevolg van het gebruik van middelen die wel in andere bloembolgewassen zijn toegelaten maar niet in deze specifieke teelt. Telers geven aan dat zij vooral over onvoldoende middelen beschikken om onkruiden effectief kunnen bestrijden.

Beschermingsmiddelen op vaste planten
Bij onderzoek naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op vaste planten heeft de NVWA bij 4 telers middelen aangetroffen die in Nederland niet in de teelt toegelaten zijn. Nader onderzoek heeft aangetoond dat er bij 1 van deze telers sprake was van verwijtbaar handelen. Deze teler heeft een bestuurlijke boete gekregen. De andere 3 telers kregen een schriftelijke waarschuwing. Voor dit onderzoek zijn planten van 28 Nederlandse telers onderzocht. Daarnaast heeft de NVWA bij 1 bedrijf vervolgonderzoek gedaan omdat er bij een inspectie een niet-toegelaten stof was aangetroffen in het stekmateriaal van deze teler. Ook deze teler heeft een boete gekregen.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: