Hein Lansbergen;

"Met draadloze sensoren goed inzicht in relatie verwarmingsnet en klimaat"

Nadat Hein Lansbergen bij een studiebijeenkomst een presentatie van AgriSensys had gezien, heeft hij besloten een set aan te schaffen in combinatie met draadloze sensoren voor meting van het verwarmingsnet. Hij vertelt over zijn ervaring met het systeem.“We hebben met deze sensoren nu een jaar een van onze kassen gemonitord. We hadden al een idee hoe het verliep met betrekking tot het klimaat. Vooral op het gebied van warme en koude plekken konden we niet echt de vinger op de zere plek leggen. Met het sensornetwerk hebben we feilloos inzichtelijk kunnen krijgen hoe het zat. De grootste uitdaging is dan hoe je dit aan moet passen zonder investeringen te plegen.

Doordat we mooi oorzaak en gevolg konden zien tussen sturing en klimaat, hebben we de regeling verder aangepast en zo het klimaat kunnen verbeteren. Met name gebruik van doek, ramen en verwarmingsnet kan in de verkeerde combinatie veel ongelijkheid veroorzaken.

Doordat we temperatuurvoelers op aanvoer en retour van verschillende afdelingen onder en bovenbuis hadden aangebracht, konden we bovendien zien dat kleppen niet altijd de goede stand hadden en bovendien aan het lekken waren. Ook hebben we vastgesteld dat het niet isoleren van een aanvoerleiding zorgt voor een continue warme plek in de kas, dit gaan we nu ook aanpassen.

Het is interessant om te zien dat je er niet bent door eenmaal bij te sturen en dan te denken dat je het in de vingers hebt. Soms kijken we een maand niet naar de data van het systeem, maar zodra je het dan weer oppakt, loont het zich altijd weer de moeite en houdt het je scherp. Ook voor ons is AgriSensys een goed instrument om nog steeds bij te leren.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven