Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaataangepaste bestrijders tegen spint in anjer en potplanten

Voor de biologische bestrijding van spint, trips en wittevlieg zijn roofmijten erg belangrijk. Echter niet in alle gewassen verloopt de bestrijding goed doordat de roofmijten zich niet of nauwelijks vestigen. Mogelijke oorzaken zijn de ongunstige klimaatcondities, de ongeschiktheid van het teeltgewas en het gebrek aan voedsel. Dit is het resultaat van het project waarin is gekeken naar de vestiging van roofmijten in anjer en potplanten.


Tabakswittevlieg (foto: LTO Glaskracht Nederland)

Dit onderzoekproject, uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, was gericht op de bestrijding van spint. Tijdens bijeenkomsten n.a.v. dit project met anjertelers bleek dat trips een nog veel groter probleem is. Het onderzoek heeft zich daarom gericht om de vestiging van roofmijten die zowel spint als trips kunnen bestrijden.

Roofmijt
Anjer bleek geen goede waardplant voor roofmijten. De roofmijten bouwden geen populatie op bij aanwezigheid van voldoende voedsel. In een anjerteelt konden voermijten die als prooi dienen voor roofmijten gedurende 11 weken in stand worden gehouden in kweekbakken met toplagen, bestaande uit bark, zemelen en gist. Dit resulteerde echter niet in een verbeterde vestiging van roofmijten in het gewas.

Ook in de teelt van Chamaedorae was de vestiging van roofmijten bij lage spintdichtheden slecht. In Calathea kon de vestiging van de spintspecialist Phytoseiulus persimilis verbeterd worden door ze om de 3 dagen bij te voeren met dode spintstadia. Dit resulteerde in significant lagere spintdichtheden ten opzichte van planten waar niet was bijgevoerd.

bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum: