Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
blog: Arnold van Berkel, Vakgroep Bomen en vaste planten

Gewascoöperatie vaste planten interessant?

De afgelopen jaren hebben wij op onze vaste plantenkwekerij steeds meer onderzoekjes opgezet om na te gaan hoe wij in de toekomst moeten gaan voldoen aan het in stand houden en verduurzamen van onze teelt. Op het gebied van bemesten, gewasbescherming en onkruidbestrijding is er al veel voorbij gekomen waarbij ik regelmatig dacht: we lijken wel een proeftuin. En als een proef dan niet het resultaat geeft waarop je gehoopt had, komt er een vertegenwoordiger of teeltbegeleider langs. Met een iets ander product en een praatje waardoor je denkt: daarmee en op die manier geeft het mogelijk wel resultaat. Dan begin je toch weer van voor af aan.

In het verleden toen het PT nog bestond, pikte je als bestuurder de signalen op van problemen die in de sector leefde. Daarbij kwam je eigen teeltervaring en zo lukte het vaak om er een gedegen onderzoek naar te laten doen. In het koepelproject Plantgezondheid en het innovatieprogramma worden momenteel de laatste collectieve middelen benut om een aantal zaken voor de sector te helpen oplossen. In de toekomst wordt dat echt anders en moet je het al of niet met collega’s zelf oppakken. In de glastuinbouw pakken ze dit al wat gestructureerder aan en zetten ze per gewasgroep een gewascoöperatie op waar een bedrijf lid van kan worden. Met elkaar worden zo onderzoeken opgestart en betaald. Of wat er nu in de akkerbouwsector gebeurt waar via een brancheorganisatie een verbindend verklaring wordt aangevraagd waardoor alle akkerbouwers weer meebetalen. Of dit het model is waar we in onze sector mee aan de slag moeten, lijkt me niet logisch gezien het draagvlak voor collectiviteit in het verleden. Maar de gewascoöperatie biedt naar mijn idee mogelijkheden. Iets voor de cultuurgroepen om over na te denken?

bron: LTO Noord
Publicatiedatum: