Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Wageningen UR

Toplaag als hulpmiddel in de bestrijding van trips

Californische trips is een groot probleem in de sierteelt onder glas. In onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw is gekeken hoe de bladroofmijt N. Cucumeris ondersteund kan worden.



Door het aanbrengen van een toplaag op de bodem met een alternatieve prooi, de voermijt Tyrophagus putrescentiae, zou de bladroofmijt zich langer moeten handhaven. Bij toplagen als zemelen, tarwegries, maisgluten, taxuskevercompost, groencompost en bosstrooisel is de vestiging en ontwikkeling van de voermijt bepaald. Het beste resultaat werd bereikt met zemelen in combinatie met bakkersgistkorrels.

Knelpunten voor toepassing op praktijkschaal zijn onder andere de luchtvochtigheid in het gewas en de dichtheid van de toplaag. Met hoge RV heeft Tyrophagus putrescentiae geen problemen, maar wel met droogte! De ondergrens ligt ergens tussen 55 en 75% RV. Lokaal aanbrengen van de toplaag is niet effectief. N. Cucumeris verspreidt zich dan niet door het hele gewas.

Een praktijkproef in een jonge Alstroemeria aanplant met een volvelds aangelegde toplaag van zemelen moet dit jaar de haalbaarheid en het effect op tripsbestrijding aantonen. Gesignaleerd is dat in ieder geval ook andere bodemroofmijten zich aangetrokken voelen door de toplaag.

Het toplaagonderzoek bij Alstroemeria is onderdeel van het 'Masterplan Trips', een PPS (top sectoren T&U en verschillende gewascoöperaties).

bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: