Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Quote 500

Rijkste Nederlanders in sierteeltland

Tholen - Een absolute top-notering in de Quote 500 voor kweker, transporteur of zelfs bestuurder van FloraHolland is niet terug te vinden. Die zijn vergeven aan een rijtje namen dat zich redelijk laat voorspellen; het zijn immers niet elk jaar 500 nieuwe namen. Zo wordt de lijst nog altijd aangevoerd door Frits Goldschmeding (de man achter Randstad, 4,7 miljard) en is de eigenlijke recordhoudster - die van Quote in een aparte lijst moet omdat die in het buitenland woont - Charlene de Carvalho-Heineken (9,6 miljard).

Maar zijn er ook gegadigden uit (sier)telend Holland? We sloegen de nieuwe Quote 500 er eens op na en vonden daar het volgende:

1. (86 in de Quote) Met een luttele 200 miljoen euro voeren Gerrit en Peter Banhoorn de lijst aan. Dit zijn de mannen achter Afriflora, waarin zij vorig jaar hun meerderheidsbelang verkochten aan een private equity fund. In Ethiopie bieden de heren werk aan meer dan 10.000 mensen, alwaar zij ook behuizing, scholen en ziekenhuizen hebben gebouwd.

2 (140 in de Quote) Marco en Jaco van Zijverden (140 miljoen), die een groot deel van de Dutch Flower Group in handen hebben.

3 (277 in de Quote) Annie en Margriet Beekenkamp (79 miljoen) van de Beekenkamp Groep. Het bedrijf is een van de grootste spelers in de veredeling en vermeerdering van jonge planten, zowel in de groente als in de bloemen (op jaarbasis niet minder dan 1,7 miljard stuks!).

4 (364 in de Quote) Een twijfelgeval voor opname in dit lijstje, maar vooruit. De gebroeders Elderenbosch (Olaf, Harald en Rolf) zouden een 60 miljoen euro, verdient met de productie en handel in tuinpotten en verwante artikelen, onder elkaar te verdelen hebben.

5 (433 in de Quote) Iwan en Mark van der Knaap zijn de heren die bij Anthure aan het roer staan (50 miljoen).

6 (474 in de Quote) Ook een twijfelgeval want in eigenlijke zin geen sierteler - maar toch dermate in het wereldje vertegenwoordigd dat een vermelding hier op zijn plaats lijkt. Henk de Jong van De Jong Verpakkingen zou met het verpakken van fresh produce een portemonnee van 44 miljoen in de zak hebben.

7 Peter en Paul Koppert (482) van koppert Biological Systems (43 miljoen). Beide heren maken hun entre in de lijst, wat natuurlijk een felicitatie waard is.

In de groenten en AGF gaat, tot slot, nog wat meer geld om, waarover hier een vergelijkbaar lijstje is opgemaakt.

Publicatiedatum: