Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Renting, Optimal Connection;

De weg van de Afrikaanse roos op de Nederlandse veiling

Bij Optimal Connection in Aalsmeer worden rozen en snijbloemen, afkomstig uit Kenia, Israël en Ethiopië, uitgepakt en klaargemaakt om voor de klok te komen of direct op transport naar de klant gezet te worden. Elke dag arriveren er vele duizenden bloemen en de logistiek in goede banen leiden is een vak apart. Jan Renting, verkoopmanager bij Optimal Connection, vertelt over de uitdagingen en geeft een kijkje achter de schermen op het bedrijf.


Jan Renting van Flower Optimal Connection 

De eerste stap is het transporteren van de bloemen van het vliegveld naar het uitpak station in Aalsmeer. Rozen en andere bloemen arriveren meest in dozen, die op trolleys worden geladen en dan direct de koelcellen ingereden worden.


Links: dozen met zojuist gearriveerde bloemen. Rechts: De koelcel

Verwerkingsruimte 


Links boven: speciale transportlijn voor de verwerking van grootbloemige soorten. Rechts boven: verweking van zomerbloemen. Links en Rechts beneden: verwerking van rozen. 

Vervolgens komen de bloemen terecht in de verwerkingsruimte. Verschillende rozen worden naar verschillende transportbanden gebracht. De rozen worden aan haakjes gehangen en verticaal getransporteerd en niet, zoals meestal gebeurd, liggend op een band. Dit gebeurd vooral met grootbloemige rozen, omdat deze, wanneer ze als bos op een lopende band gelegd zouden worden, uit elkaar zouden vallen. Bij kleinbloemige rozen is dit minder een probleem.

Vervolgens worden de bloemen gesneden, gebonden en ingepakt in een hoes. De hoeveelheid werk wisselt per dag, maar op Valentijn, de absolute piekperiode, wordt maar liefst 20 uur gedraaid.



Hoezen
Wanneer de bloemen zijn gesneden en gebonden, worden ze in hoezen verpakt. Deze hoezen worden uitgekozen door de kwekers zelf. Hierbij moet de kweker, aldus Renting, een keuze maken uit materialen en type print. Omdat de bloemen met hoes voor de klok komen, kan dit de verkoop zowel positief als negatief beïnvloeden. Een mooi hoes maakt het product aantrekkelijker, maar daar zit dan ook weer een prijskaartje aan vast.

De zussen Melena en Monica.

Kwaliteitscontrole
Gedurende het gehele verwerkingsproces wordt de kwaliteit gemonitord. Op het bedrijf is Monica hiervoor verantwoordelijk. Zij neemt steekproeven, kijkt of bloemen niet beschadigd zijn en of er bijvoorbeeld geen botrytis aanwezig is. Ook neemt zij monsters, zet die op de vaas en controleert zodoende het vaasleven van verschillende partijen. Wanneer de bloemen de verwerkingsruimte weer verlaten kijkt Melena, de zus van Monica, nogmaals of alles in orde is. Wanneer er iets aan de kwaliteit schort, worden er foto's gemaakt en naar de kweker in kwestie gestuurd. Vervolgens wordt samen naar de oorzaak van het vastgestelde probleem gezocht.

Nog een laatste blik voordat de bloemen de verwerkingsruimte verlaten.

Levering aan de verschillende veilingen

Na verwerking worden de bloemen naar de veiling gebracht. Dit hoeft niet per se in Aalsmeer te zijn. Er is iemand in dienst die continu de prijzen op de verschillende veilingen in Nederland en Duitsland voor ons in de gaten houdt. Renting: "Overdag kijken we voortdurend op de klok van alle vijf de veilingen in Nederland. Wanneer we een hoge prijs zien voor bepaalde bloemen brengen we de bloemen naar die veiling. Op deze manier krijgen we de hoogste prijs voor onze kwekers."


Links, Martin, verantwoordelijk voor de planning van leveringen. Rechts Jan Renting.

Veiling is geen dump
Volgens Renting, wordt de veiling de laatste jaren als dump gebruikt doordat er een verschuiving heeft plaats gevonden van klok naar directe verkoop. "Sommige kwekers leveren helemaal niet meer aan de veiling. Of af en toe, zoals bijvoorbeeld met de nu zo lage roebel. Door bloemen dan wel voor de klok te brengen, daalt de prijs, maar houden zij er op korte termijn toch meer aan over. Maar op de langere termijn profiteert helemaal niemand daarvan. Zelfs wij kunnen de gevolgen daarvan ondervinden, want wanneer de kwekers niet kunnen blijven staan, zullen wij dat ook merken. Het is daarom voor ons essentieel te weten waar de markt om vraagt alvorens alles zomaar door te sturen.

Voor meer informatie:
Optimal Connection
Jan Renting