Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksvisie Mastering the Plant aangeboden

Dinsdag 13 oktober heeft Plantum, samen met TKI Uitgangsmaterialen, de onderzoeksvisie 'Mastering the plant' aangeboden aan de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer. Met het aanbieden van deze visie vragen Plantum en TKI U met nadruk aandacht voor fundamenteel onderzoek en de behoefte aan een langdurige beleidsfocus op het plantaardig onderzoek.

Focus
De sector plantaardig uitgangsmateriaal is met deze onderzoekvisie een van de weinige Nederlandse hightech maak-sectoren, waarin bedrijven in de bres springen voor fundamenteel onderzoek, die zo hightech is, dat bedrijven in de bres springen voor fundamenteel onderzoek. 'De sterke focus op valorisatie en kennisbenutting in het Topsectorenbeleid is als oogsten zonder opnieuw in te zaaien', aldus Robert Graveland, werkzaam bij aardappelveredelaar HZPC. Om deze focus te verbreden, is een extra investering van 250 miljoen euro over de komende 10 jaar nodig, zodat de plantenwetenschappen in Nederland de potentie in oplossingen voor grote vraagstukken zoals klimaatverandering kunnen waarmaken.

Fundamenteel onderzoek
Fundamenteel onderzoek voor het krijgen van fundamentele kennis, het opleiden van jong talent en een langdurige beleidsfocus, is van essentieel belang voor het bieden van oplossingen voor grote sociale uitdagingen, zoals voedselzekerheid en verduurzaming van de groene productieketen. Gewassen moeten op deze uitdagingen worden voorbereid zodat ze goed presteren bij klimaatveranderingen, voldoende opbrengen voor de groeiende voedselbehoefte en de vraag naar natuurlijke industriële grondstoffen aankunnen.



Mastering the Plant
Kennis van de plant is onontbeerlijk voor de BV Nederland. Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat over kennis van de plant, zowel aan de private (de plantenveredelingsbedrijven) als aan de publieke kant (de plantenwetenschappers). Nederlandse producten en expertise worden over de hele wereld gebruikt. Deze toppositie is echter niet vanzelfsprekend. Innovatie vergt continue investeringen in fundamenteel en strategisch onderzoek. Hoewel we dankzij jarenlang fundamenteel onderzoek steeds meer weten van planten en tot op het moleculaire niveau processen als groei, ontwikkeling en de interactie met hun omgeving steeds beter begrijpen, wordt ook steeds duidelijker hoeveel we nog niet weten. Om het potentieel van planten volledig te kunnen benutten, is het nodig om alles te begrijpen van planten. Het proces tot een volledig begrip van de plant hebben, is samen te vatten als ‘Mastering the Plant’. De inhoudelijke focus dient langdurig te komen liggen op de drie wetenschappelijke disciplines fytopathologie[1], plantenfysiologie[2] en kwantitatieve genetica[3]. Versterking van deze vakgebieden is nodig om Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven gezamenlijk in staat te stellen tegemoet te komen aan de toekomstige vragen van consument en maatschappij.

Publicatiedatum: