7.650 zonnecollectoren goed voor 1,8 MW

Bunnik Plants is 'longen van Bleiswijk'

Bij kweker Bunnik Plants gaat het om de grote getallen. Op zeven locaties in Bleiswijk worden jaarlijks 30 miljoen potplanten gekweekt. Het bedrijf voert een actief beleid voor het verkrijgen van een optimale ecologische voetprint. Al jaren komt 98% van de benodigde verwarming uit restwarmte. Ook met het benutten van CO2 waren al grote stappen gezet. Deze zomer is een enorm areaal zonnepanelen geplaatst, waarmee het bedrijf voor een groot deel in het elektriciteitsgebruik kan voorzien en ook ruimte heeft om aan het net te leveren.


Beelden uit de video die Bunnik Plants begin vorige week online zette (zie hieronder).

Naast het kweken van planten levert Bunnik extra toegevoegde waarde in de aflevering. De planten worden ‘kant-en-klaar’ voor de consument verpakt en meestal al geprijsd en gelabeld voor het winkelkanaal. Directeur Hans Bunnik onderstreept dat duurzaamheid in de genen zit: “Vijftien jaar geleden schakelden we al over van aardgas op het benutten van restwarmte uit de elektriciteitscentrale in Capelle aan de IJssel. De volgende stap was het gebruiken van CO2 uit de raffinaderij van Shell. Dit wordt via de OCAP pijpleiding geleverd. Onze groeiende planten gebruiken de ‘C’ als bouwstof en geven ‘02’ (zuurstof) terug aan de lucht. Daarmee zijn wij de longen van Bleiswijk.”Bovenstaande video plaatste de kweker vorige week online. Met een drone wordt over het complex gevlogen en krijgt men een indruk van de omvang van het zonnepark.

7.650 collectoren = 1,8 MW

Met zonnecollectoren wilde Bunnik de derde grote stap maken in duurzaamheid. Kassen met planten zijn ongeschikt om panelen op te plaatsen, maar er bleek toch twee hectare vrij dakoppervlak te zijn, boven de werkruimten. Deze zomer plaatste installatiebedrijf SolSolutions hierop een totaal van 7.650 zonnecollectoren, verdeeld over drie bedrijfsclusters. Samen zijn deze zonnepanelen goed voor een opwekcapaciteit van 1,8 megawatt, waarmee Bunnik Plants zich de grootste opwekker van zonne-energie in Zuid-Holland mag noemen. Twee clusters gebruiken de elektriciteit uitsluitend voor eigen gebruik, maar de derde levert ook stroom aan het reguliere elektriciteitsnet.

Bunnik: “Deze oplossing ziet er bedrijfseconomisch en milieutechnisch heel goed uit. De interessante aanschafprijs in combinatie met een aantrekkelijke subsidieregeling maakt de terugverdientijd relatief kort. Het sluit volledig aan op onze missie. Het leveren van natuurlijke schoonheid voor een fijner thuis, duurzaam gekweekt door mensen met passie.”


Voor meer informatie:
Bunnik Plants
Hyacintenweg 37
2665NC Bleiswijk
T: 0031(0)10 52 14 0 55
E: info@bunnikplants.nl
www.bunnikplants.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven