Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Anthuriumkwekerij Evanthy werkt met eigen dompelsysteem

Bij Anthuriumkwekerij Evanty in Moerkapelle worden op een areaal van zeven hectare en verdeeld over twee locaties meer dan dertig kleinbloemige anthurium soorten gekweekt. Om in optimale condities te kweken, heeft Evanty Anthurium een geheel eigen systeem ontwikkeld om de beste resultaten te behalen.

“We hebben zelf een dompelsysteem ontwikkeld”, vertelt mede-eigenaar Bart Jan. “De planten hangen boven bakken met water waarin ze gedompeld worden. Aan de hand van het gewicht van de planten wordt bepaald hoeveel water de plant nodig heeft”. De planten hangen in een systeem dat beweegt. Alles gaat automatisch en is speciaal op maat gemaakt. “Er rijden karretjes via een magneetstrip door het hele bedrijf, waarbij de bakken met geplukte bloemen geheel automatisch vervangen en verplaatst worden.”



Innovatief
Naast het innovatieve dompel- en karrensysteem, zijn er nog meer technische hoogstandjes te vinden in de kas. “We hebben een diafragma scherm wat op basis van automatische lichtmetingen vanzelf open of dicht gaat wanneer nodig.” Eigenaren Bart-Jan van Eeden Petersman en Jaap Evers hebben alles zo ingericht dat de anthuriums zo min mogelijk aangeraakt worden. Er is zelfs een robot aanwezig in het bedrijf, dat alle bloemen in de dagvoorraad zet, zodat bestellingen snel gesorteerd kunnen worden. “De robot weet alles, bijvoorbeeld hoe laat de bloemen geplukt zijn. De robot pakt altijd de meest verse bloemen."



Kleinbloemig
Anthuriumkwekerij Evanty innoveert ook in nieuwe soorten. “We hebben altijd twintig hoofdsoorten en tien ‘proefsoorten’. Deze ‘proefsoorten’ worden eerst uitgebreid getest voordat ze op de markt komen.” Bart Jan en Jaap vertellen dat ze pas verder gaan met een soort als het echt een verbetering is. Evanty zoekt vooral naar hartvormige bloemen met een vaasleven van minimaal drie weken. Deze worden verpakt in een eigen ontworpen Lovely's hoes onder de merknaam Lovely’s.

Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.com

Publicatiedatum: