‘Innovaties in Waterzuivering: beste tulpen en schoon water’

AgriVizier bijeenkomst waterzuivering tuinbouw: innovatie blijft nodig!

Zondag 30 augustus vond rondom de wedstrijd AZ-Roda JC de een informatieve netwerkbijeenkomst plaats met de titel ‘Innovaties in Waterzuivering: beste tulpen en schoon water’. Circa 45 deelnemers kregen eerst van Niels Kreuk (Mts. Kreuk) te horen hoe hij met filter- en ontsmettechieken tot een gesloten waterkringloop is gekomen. De combinatie van een zuiver chloor unit en doekfilter werkt goed. Toch is dit volgens Niels geen reden om te stoppen met innoveren.De waterstromen verschillen sterk tussen bedrijven. Wat bij de één werkt, hoeft dat bij een ander bedrijf niet te doen. Daarnaast bieden nieuwe technieken weer kansen om de kosten-effectiviteit te verbeteren. Met collegatelers en onderzoekers van Proeftuin Zwaagdijk, WageningenUR en TNO worden technieken vergeleken om te voorkomen dat elk bedrijf het wiel opnieuw uit moet vinden.
 
Loet Rosenthal (PWN) nam de zaal mee in de wereld van drinkwaterzuivering. PWN produceert elke week circa 2x de inhoud van het AFAS stadion aan drinkwater. PWN past innovatieve zuiveringstechnieken toe om de kostprijs van het drinkwater laag te houden. Eén van de innovaties die hierbij toegepast wordt is een grootschalige keramische membraamfiltratie waarbij door een aanpassing van het ontwerp de kosten aanzienlijk verlaagd zijn ten opzichte van vergelijkbare toepassingen in het buitenland. PWN deelt het belang van schoon oppervlaktewater en zou haar ervaring graag verder willen delen met de tuinbouwbranche in opleidings- en onderzoek op het gebied van waterbehandeling.
 
Erik van Os (WageningenUR Glastuinbouw), lichtte toe voor welke uitdagingen de glastuinbouw, inclusief tulpenbroeiers staan om aan de toekomstige emissienormen te voldoen en welke technieken waarvoor geschikt zijn. In het onderzoek met de tulpentelers zijn de waterstromen in beeld gebracht om te kunnen bepalen welke ontsmettechnieken het beste zouden passen en wat de voor- en nadelen van verschillende systemen zijn.
 
Rian van Dam (GreenPort NHN) fungeerde als moderator. Rondom de presentaties en wedstrijd werden nieuwe contacten gelegd en bestaande contacten aangehaald. Deze bijeenkomst heeft zeker haar steentje bijgedragen aan de samenwerking rond waterzuivering in de tulpenteelt en daarbuiten.​

Bron: www.greenportnhn.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.