Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Olijframp' in Italië: 11 miljoen bomen kappen door bacterie

Op last van de EU zullen 11 miljoen olijfbomen in het zuiden van Italië worden gekapt. Reden is een besmetting met de bacterie Xylella fastiodiosa (Xf). "Dit is een bacterie die de sapstroom van de olijfboom blokkeert, waardoor de boom geen vocht kan opnemen, uitdroogt en uiteindelijk doodgaat." Dat zei Ridder Drost, ondernemer in olijfolie, vanochtend op BNR.

In de streek in Zuid-Italië waar de uitbraak plaats heeft, staan naar schatting zo'n 56 miljoen olijfbomen. Het kappen zou een drama betekenen voor olijvenproducten en - meestal familiebedrijven. Ook zal het een knauw voor de export betekenen met stijgende prijzen, die ook in Nederland gemerkt zullen worden. Bovendien is de schade niet zomaar hersteld: het duurt jaren voordat een nieuwe olijfboom vruchten begint te dragen.

Er is grote woede onder producenten, te meer omdat een groot deel van de bomen 'preventief' gekapt moet worden. "Veel bomen zijn dus niet ziek," aldus Drost. "Olijfbomen zijn heel sterke bomen en wanneer je er op tijd bij bent is er mogelijk nog wat aan te doen."

Klik hier om de uitzending terug te luisteren (BNR)

Ook gevaar voor vaste planten
De bacterie vormt een bedreiging voor de teelt van veel boomwekerijgewassen, een aantal vaste planten, kamer- en kuipplanten. De bacterie is een quarantaine organisme. Bij een eventuele vondst zijn drastische maatregelen van kracht, gericht op uitroeiing van de bacterie. Dit betekent o.a. de instelling van een afgebakend gebied van 10 kilometer rondom de vondst, dat minimaal 5 jaar in stand blijft. Uit dit afgebakende gebied mogen geen waardplanten van deze bacterie, waaronder een groot deel van het boomkwekerijsortiment, verhandeld worden.
 
Vanwege de uitbraak van deze bacterie in olijfbomen in Italië en de vondst van deze bacterie in koffieplanten bij import, zijn extra Europese maatregelen van kracht geworden om de bedreiging het hoofd te bieden. LTO Noord organiseert twee informatieavonden (22 en 23 juli), waarin ingegaan zal worden op de risico’s, waar men alert op moet zijn, welke voorzorgsmaatregelen men kan treffen en welke maatregelen erdoor de (Europese) overheid zijn genomen. Daarnaast zal worden ingegaan op de mogelijkheden om gezamenlijk aan preventie te werken en de bijdrage die een pestfree zone kan bieden.
Publicatiedatum: