Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat te doen bij vondst van Xylella fastidiosa?

De bacterieziekte Xylella fastidiosa, die olijfbomen in de hak van Italië heeft getroffen, kan voorkomen worden in een groot aantal waardplanten, waaronder vrijwel het gehele boomkwekerij assortiment, een aantal vaste planten en kuip- en potplanten.

Deze ziekte is verder nog niet voorgekomen in Europa. Om het Europees grondgebied te beschermen stelt de EU extra eisen aan de import van waardplanten van buiten de EU en is een groot gebied in de provincie Lecce, in de hak van Italië, afgebakend. Zie de lijst met specifieke planten.



Voorkomen is beter dan genezen
Xylella fastidiosa bevindt zich in het xyleem (de houtvaten) van een plant en wordt verspreid door zuigende insecten (met name Cicaden, bijvoorbeeld het spuugbeestje) die zich voeden met het sap uit het xyleem. Deze insecten nemen Xylella fastidiosa zeer efficiënt op en kunnen binnen korte tijd andere planten besmetten. Mechanische overdracht, door handelingen aan een besmette plant, is niet aan de orde. Als u onbewust een besmette plant op uw bedrijf binnenhaalt, bestaat het risico dat Xylella fastidiosa via cicaden overgedragen wordt op andere planten op uw bedrijf of in de directe omgeving. In verband met de grote gevolgen van een uitbraak is alertheid geboden.

Lees meer in de factsheet over wat u moet doen als u hiermee te maken krijgt en waar u op moet letten.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum: