Zesde lisianthus proef in Improvement Centre

"De beste teelt tot nu toe"

Half mei 2015 is bij het Improvement Centre inmiddels alweer de zesde teelt met lisianthus op substraat afgerond. Volgens de begeleidende telers was het de beste teelt tot nu toe. 50% van de kasoppervlakte is ingericht met kokos op gronddoekgoten en 50% is volvelds ingericht met kleikorrels, waarop Rosita White en Piccolo White van twee verschillende leveranciers is geteeld. Beide substraten staan op een erfgoed-vloer waarbij met eb-vloed wordt geïrrigeerd.

De zesde teelt ging voortvarender van start dan vorige teelten, wat voor een groot deel te maken heeft met de frequentie van water geven. Op een eenmalige en pleksgewijze behandeling tegen meeldauw na zijn wederom geen fungiciden gebruikt. Het is nog de vraag of dit is te danken aan hygiëne of aan de manier van telen.

Hoewel de gewasmetingen nog niet zijn afgerond, lijkt het erop dat het gewas op kokos in gronddoekgoten nog steeds sneller groeit dan op volveldse kleikorrels. De verschillen lijken echter kleiner te worden. In vergelijking met teelt 1 (maart-mei 2014), liet teelt 6 minder brandkoppen zien. Ook dat wordt als een positieve ontwikkeling gezien.

In juni wordt met dezelfde rassen en substraten gestart met de zevende teelt. Hierbij proberen we de teelt nog een stukje beter te maken, zodat een emissiearme lisianthusteelt weer een stukje dichterbij komt.

Door Marcel Raaphorst (Wageningen UR Glastuinbouw)

Bron: GlasTuinbouwWaterproof

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.